De Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un en de Russische president Vladimir Poetin in Rusland vorig jaar.
NOS Nieuws

'Poetin bezoekt Noord-Korea voor het eerst in twintig jaar'

Na decennia brengt de Russische president Vladimir Poetin binnenkort een bezoek aan Noord-Korea. Dat heeft de Russische ambassadeur in Noord-Korea gezegd tegenover een Russische krant.

Het Kremlin bevestigt het niet expliciet maar zegt wel dat Rusland een partnerschap "op alle gebieden" wil opbouwen, zonder een verdere toelichting te geven over wat daarmee wordt bedoeld.

Volgens de Russische ambassadeur in Noord-Korea wordt het bezoek momenteel voorbereid. De exacte datum is nog niet bekend. De Russische krant Vedomosti denkt dat de ontmoeting nog deze maand kan plaatsvinden.

Rusland is een van de belangrijkste bondgenoten van Noord-Korea. De eerste en laatste keer dat Poetin het land bezocht was in 2000. De Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un is wel al vaker in Rusland geweest. De laatste keer was september vorig jaar. Poetin zou Noord-Korea toen onderzeeërs, Russische satelliettechnologie en voedsel hebben beloofd.

Arbeidsmigranten naar Rusland

De Russische president heeft de banden met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un aangehaald sinds het begin van de oorlog met Oekraïne. Volgens Vedomosti zal Poetin tijdens zijn bezoek bespreken of Noord-Korea arbeidsmigranten naar Rusland gaat sturen. Door de oorlog kampt Rusland met een groot tekort aan arbeidskrachten.

Sinds de oorlog zijn er ook sterke vermoedens dat Kim wapens levert aan Rusland. Volgens de Verenigde Staten en Oekraïne zijn die ook ingezet op het slagveld. Rusland weigert dit tot nu toe te bevestigen of ontkennen.

Ballonnen

Poetins bezoek aan de bevriende dictatuur komt op een moment dat het rivaliserende Noord- en Zuid-Korea zijn verwikkeld in een hoogopgelopen conflict over ballonnen. Zuid-Koreaanse activisten vullen die met propaganda, Amerikaanse dollars en popmuziek en laten ze vervolgens op richting Noord-Korea.

Dit doen ze al decennia, maar recent stuurt Noord-Korea ballonnen terug met afval en soms ook poep. Als reactie daarop besloot Zuid-Korea om na jaren weer luidsprekers aan te zetten die kritische boodschappen over het Noord-Koreaanse regime uitzenden. De enorme luidsprekers staan naar Noord-Korea gericht en zijn tot op twintig kilometer van de grens te horen.

Elkaar bestoken met ballonnen lijkt misschien kinderachtig, maar de huidige spanningen tussen de beide Korea's zijn wel degelijk reden tot zorg. Kim Yo-jung, de invloedrijke zus van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, waarschuwde vandaag voor "een voorbode op een gevaarlijke situatie". Vorige week schortte Zuid-Korea ook al een militaire overeenkomst op als gevolg van de ballonnen-campagne.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl