NOS Nieuws

Nederlanders krijgen twee keer zoveel suiker binnen als ze zelf denken

Nederlanders krijgen twee keer zoveel suiker binnen als ze zelf denken. Uit onderzoek van het Diabetes Fonds blijkt dat mensen hun gemiddelde inname schatten op 7,4 klontjes. In de praktijk blijken dat er ruim 14 te zijn. Op jaarbasis is dit een onderschatting van tien kilo suiker per persoon.

Driekwart van de dagelijkse suikerinname komt niet alleen uit bekende zoete producten als koek, snoep en frisdrank, maar ook uit smaakmakers zoals kant-en-klare pakjes met sauzen of zakjes kruidenmixen.

Uit het onderzoek blijkt dat driekwart van de Nederlanders minimaal een keer per week kookt met deze pakjes en zakjes, terwijl koken met eigen kruiden volgens de onderzoekers vaak veel gezonder is.

Ingrediëntenlijst

Veel mensen die koken met pakjes en zakjes kijken nooit op de ingrediëntenlijst daarvan, stelt het Diabetes Fonds. Op die lijst is te zien hoeveel suikers zijn toegevoegd aan producten, al kan dat volgens het fonds nog best lastig zijn omdat suiker vaak met "schuilnamen" op de lijst staat.

"Om suiker te herkennen is letten op woorden die eindigen op -ose, zoals dextrose, of stroop en siroop belangrijk", legt de organisatie uit. "Door met verse en onbewerkte producten te koken, smaken gerechten net zo lekker. Daarnaast weet je wat je eet met pure kruiden. Daar zitten niet allerlei toevoegingen als suiker, zout of onnodige conserveermiddelen in."

Diabetes type 2

Mensen die te veel suiker binnenkrijgen hebben grotere kans om diabetes type 2 te krijgen. Bij diabetes type 2 reageert het lichaam niet goed op insuline; de bloedsuikerwaardes zijn te hoog. Wie uiteindelijk suikerziekte krijgt en er niets aan doet, kan hart- en vaatziekten, nierschade en oogproblemen krijgen.

Volgens het Diabetes Fonds zijn er in Nederland op dit moment 1,1 miljoen mensen met diabetes type 2. Nog eens 1,4 miljoen heeft grote kans die ziekte te krijgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl