NOS Nieuws

Zuid-Koreanen sturen opnieuw ballonnen met propagandaflyers naar Noord-Korea

Zuid-Koreaanse activisten hebben naar eigen zeggen weer ballonnen met propagandaflyers naar Noord-Korea gestuurd. Daarmee negeren ze de waarschuwing van Noord-Korea, dat dreigde bij nieuwe acties weer poepballonnen op te laten.

De activisten hebben behalve 200.000 pamfletten ook K-pop en Amerikaanse dollars in de ballonnen gestopt. Dat is allemaal tegen het zere been van het Noord-Koreaanse regime. De 26 miljoen Noord-Koreanen hebben geen toegang tot buitenlandse nieuwsbronnen of andere informatie.

Treitercampagnes van beide landen zijn van alle tijden. Deze actie is het werk van de Noord-Koreaanse vluchteling Park Sang-hak, die al ballonnen oplaat sinds 2007. Maar de laatste tijd is de spanning tussen de rivaliserende landen weer opgelopen. Noord-Korea besloot vorige week om duizenden ballonnen met afval en soms ook uitwerpselen de grens over te sturen.

De onsmakelijke actie hield Zuid-Korea dagenlang in zijn greep:

Weer ballonnen met afval vanuit Noord-Korea naar aartsrivaal Zuid-Korea

Elkaar bestoken met ballonnen lijkt misschien kinderachtig, maar de huidige spanningen tussen de beide Korea's zijn volgens hoogleraar Koreastudies Remco Breuker wel degelijk reden tot zorg.

Na de poepballonnen stelde de Zuid-Koreaanse Nationale Veiligheidsraad voor om een militair verdrag op te schorten. Er kunnen dan bijvoorbeeld militaire oefeningen worden gehouden dichter bij de gedemilitariseerde zone tussen beide landen. Noord-Korea testte onlangs in een keer achttien raketten die kernkoppen kunnen dragen en uitte daarbij dreigende taal.

"Nee, de situatie is extreem gespannen en niemand ziet een manier om die te de-escaleren", aldus Breuker.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl