Sunak en Starmer met ITV-presentator Julie Etchingham
NOS Nieuws

'Chaos' versus 'geen plan' bij eerste Britse verkiezingsdebat

De Britse premier Rishi Sunak en Labour-leider Keir Starmer hebben een verhit eerste verkiezingsdebat gevoerd. Het was het eerste televisiedebat in de aanloop naar de Britse parlementsverkiezingen op 4 juli, met de nodige verwijten over en weer.

In het livedebat spraken de Conservatieve premier en zijn uitdager van Labour over thema's als de kosten van levensonderhoud, belastingen, migratie, lerarentekorten en wachtlijsten in de zorg. Het debat duurde ruim een uur en was te zien bij de commerciële zender ITV.

Labour staat ver voor in de peilingen en het lijkt erop dat die partij na veertien jaar weer aan de macht komt. Lokale verkiezingen vorige maand verliepen voor Sunak al dramatisch.

Het kwam soms tot verwijten in het debat:

Britse premier Sunak en Labour-leider Starmer hebben verhit eerste verkiezingsdebat

In het debat deed Sunak zijn best om zijn beleid van de afgelopen tijd te verdedigen. Zo haalde hij de groeiende economie en de stijgende lonen aan. Starmer noemde de huidige situatie juist een chaos en betichtte de regering ervan alle controle kwijt te zijn.

Het debat raakte verhit toen het onderwerp migratie op tafel kwam. Beide heren moesten tot de orde geroepen worden: "Lower your voices", maande de presentator hen toen ze hun stem te veel verhieven.

Ook het publiek in de zaal liet geregeld de meningen doorschemeren. Gelach, gezucht, applaus en "shame on you" kwamen voorbij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl