Greenpeace-activisten beklimmen vanaf bootjes het boorplatform
In samenwerking met
Omrop Fryslân
NOS Nieuws

Greenpeace-activisten bezetten boorplatform bij Schiermonnikoog

Activisten van Greenpeace zijn op het nieuwe boorplatform van gaswinningsbedrijf ONE-Dyas geklommen. Ze voeren actie tegen de gaswinningsplannen ten noorden van Schiermonnikoog.

Ruim twintig actievoerders voeren vannacht met rubberen boten naar het drijvende boorplatform van ONE-Dyas. "Wat ons betreft blijven we daar zo lang mogelijk", zegt een woordvoerder van Greenpeace tegen Omrop Fryslân.

Het bedrijf wil al langer bij het Waddeneiland boren naar gas. De rechter trok de vergunning aanvankelijk in na protest van natuurorganisaties, maar vorige week kwam er alsnog groen licht van het ministerie nadat het bedrijf het omgevingsplan had aangepast.

Voorbereidingen stilleggen

De overheid vindt gaswinning in de Noordzee nodig nu de velden in Groningen zijn gesloten, omdat Nederland anders te zeer afhankelijk is van gas uit het buitenland.

De Greenpeace-aanhangers willen met hun actie de voorbereidingen van het bedrijf voor de nieuwe gaswinning stilleggen. "Zolang wij aanwezig zijn kunnen zij dat ding niet installeren en beginnen met de operatie", aldus de woordvoerder.

Juridische strijd

Natuurorganisaties zoals het Wereldnatuurfonds en Natuurmonumenten zeiden gisteren dat ze doorgaan met hun juridische strijd tegen de gasboringen.

Advertentie via Ster.nl