Technisch personeel aan het werk in het Beijing Aerospace Control Center nadat Chang'e-6 is geland op de maan
NOS Nieuws

Chinees ruimtevaartuig op weg terug na bezoekje aan de maan

Een deel van het Chinese ruimtevaartuig Chang'e-6 is op weg terug naar de aarde na een bezoek aan de maan. Dat heeft het staatspersbureau Xinhua bekendgemaakt.

Het onbemande ruimtevaartuig landde gisteren op de achterkant van de maan, om daar materiaal te verzamelen. Dat laatste is gebeurd, waarna de Chinese vlag werd getoond.

Een deel van het ruimtevaartuig heeft vervolgens rechtsomkeert gemaakt met het materiaal aan boord. Het materiaal zal door wetenschappers in China worden onderzocht.

De Chinese ruimtevaartorganisatie deelde deze beelden van de missie:

Chinese ruimtevaartorganisatie deelt beelden van werkzaamheden op de maan

Het doel van de missie was om twee kilogram maanstof en stenen te verzamelen uit de zogenoemde Zuidpool-Aitken-bekken, een enorm diepe krater met een diameter van 2500 kilometer. Chinese wetenschappers hopen op deze manier meer te weten te komen over hoe de maan tot stand is gekomen.

China landde in 2019 als eerste op de achterkant van de maan, met een ander ruimtevaartuig: de Chang'e-4. Bij eerdere ruimtevaartmissies van de Verenigde Staten en Rusland gingen vaartuigen steeds naar de voorkant van de maan. De communicatie met ruimtevaartuigen op de achterkant gaat moeizaam doordat de maan ertussen zit. Met Chang'e-6 kan worden gecommuniceerd door een satelliet aan de achterkant van de maan.

China heeft de komende jaren meer plannen op het gebied van ruimtevaart, met als ultieme doel om in 2030 astronauten op de maan te zetten en daar een onderzoeksstation te bouwen. Later moeten er ook ruimtesondes naar Mars en Jupiter gaan om materiaal te verzamelen.

Kijk hier de afdaling naar het maanoppervlak, gefilmd vanuit de maanlander zelf:

China zet maanlander succesvol op achterkant van de maan

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl