De kisten waren bedekt met de Franse vlag en er stond 'Franse soldaten uit Oekraïne' op
NOS Nieuws

Frankrijk verdenkt Rusland van neerleggen doodskisten bij Eiffeltoren

Drie mannen zijn maandag verhoord in Parijs omdat zij ervan worden verdacht dit weekend vijf doodskisten te hebben geplaatst aan de voet van de Eiffeltoren. Volgens inlichtingendiensten gaat het om een actie die is aangestuurd door Russische veiligheidsdiensten, schrijft de krant Le Monde. Het drietal is inmiddels weer vrijgelaten, in afwachting van verder onderzoek.

De kisten waren bedekt met de Franse vlag en er stond "Soldats Français de l'Ukraine" op, "Franse soldaten uit Oekraïne". De kisten waren verzwaard met zakken gips, daardoor woog de inhoud ongeveer hetzelfde als een menselijk lichaam.

Rusland wil met deze actie het beeld oproepen dat er in Frankrijk veel verzet is tegen een grotere militaire betrokkenheid bij de oorlog in Oekraïne, zeggen de inlichtingendiensten tegen Le Monde.

De drie verdachten komen uit Bulgarije, Duitsland en Oekraïne. Het Openbaar Ministerie beschuldigt hen van "psychologisch geweld".

De politie onderzoekt of er sprake is van buitenlandse inmenging. Volgens Le Monde horen de verdachten bij een groep die deze maand een Holocaustmonument in Parijs had beklad. Foto's van die actie verschenen vervolgens op socialemedia-accounts die in verband worden gebracht met het Russische propagandanetwerk Doppelgänger.

Het bekladde Holocaustmonument in Parijs

Franse media brengen de doodskisten in verband met de uitspraken van president Macron. Die zei de afgelopen maanden twee keer dat hij het sturen van westerse grondtroepen naar Oekraïne niet uitsluit. Volgens hem hangt de veiligheid van het Franse volk af van de nederlaag van Rusland.

Andere NAVO-landen, waaronder Nederland, distantieerden zich hiervan en benadrukten niet van plan te zijn militairen te sturen. De Russische president Poetin dreigde met een kernoorlog als NAVO-troepen echt naar Oekraïne zouden gaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl