Claudia Sheinbaum
NOS NieuwsAangepast

Claudia Sheinbaum eerste vrouwelijke president van Mexico

Claudia Sheinbaum is de nieuwe president van Mexico. Ze heeft de winst geclaimd in een toespraak. "Ik zal de eerste vrouwelijke president zijn in de geschiedenis van Mexico", zei ze. "We hebben aangetoond dat Mexico een democratisch land is met vreedzame verkiezingen." Sheinbaum liet verder weten dat haar twee tegenstanders haar hadden gebeld om haar te feliciteren.

De 61-jarige Sheinbaum kreeg ongeveer 58 procent van de stemmen. Haar uitdager, oppositiekandidate Xóchitl Gálvez, bleef steken op 29 procent.

In een toespraak bedankte ze de Mexicanen voor het stemmen:

Nieuwe president Mexico bedankt Mexicanen voor het stemmen

Sheinbaum heeft een achtergrond als klimaatwetenschapper. Ze was burgemeester van Mexico-Stad en is lid van de partij van zittend president Andrés Manuel López Obrador. Die mocht niet meedoen, omdat een president in Mexico slechts één termijn van zes jaar mag regeren.

Sheinbaum wil het beleid voortzetten van haar voorganger, die erg populair is. Ze profileert zich net als de links-nationalistische López Obrador als verdediger van de staat. Ook wil ze dat natuurlijke hulpbronnen zo veel mogelijk in publieke handen blijven, en wil ze grote infrastructuurprojecten realiseren en welzijnsprogramma's behouden en uitbouwen.

Nadat duidelijk was geworden dat oppositiekandidate Gálvez niet meer kon winnen, belde ze Sheinbaum om haar te feliciteren. "Ik heb haar verteld dat ik een Mexico met veel pijn en geweld zie. Ik hoop dat ze de ernstige problemen van ons volk kan oplossen", zei Gálvez.

Sheinbaum staat voor een aantal grote uitdagingen. De belangrijkste is de strijd tegen de georganiseerde misdaad. Sinds López Obrador eind 2018 aan de macht kwam zijn meer dan 185.000 mensen vermoord in Mexico. En in de aanloop naar de verkiezingen werden tientallen lokale kandidaten vermoord.

Verder zal Sheinbaum veel moeten onderhandelen met de Verenigde Staten over de grote stromen migranten die vanuit Mexico de VS bereiken, en over de samenwerking om drugshandel tegen te gaan.

De termijn van de nieuwe president begint op 1 oktober.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl