NOS Nieuws

Verkiezingen in Mexico levensgevaarlijk: al 23 kandidaten vermoord

Het einde van de verkiezingscampagne in Mexico is zeer bloedig verlopen. Komend weekend zijn de verkiezingen, waar niet alleen gestemd wordt voor een nieuwe president, maar ook voor parlementsleden, gouverneurs en burgemeesters.

Kandidaat zijn voor het burgemeesterschap blijkt levensgevaarlijk: dinsdag zei de regering dat sinds september minstens 22 lokale kandidaten zijn vermoord. Gisteren kwam daar nummer 23 bij, toen burgemeesterskandidaat José Alfredo Cabrera vlak voor zijn laatste campagnebijeenkomst werd doodgeschoten.

Op videobeelden is te zien dat Cabrera eerst vrolijk door een menigte loopt, waarna iemand dicht achter hem meerdere keren op zijn hoofd schiet en er chaos en paniek ontstaat onder de aanwezigen. Cabrera is op slag dood. Hij was kandidaat voor de stad Coyuca de Benitez, in het zuiden van Mexico.

Juan Miguel Ramírez is burgemeesterskandidaat in Celaya, een van de meest gewelddadige steden ter wereld. Ook hier vechten kartels om de macht over smokkelroutes. Ramírez is nog maar kort kandidaat, namelijk sinds april. Toen werd de vorige kandidaat van zijn partij doodgeschoten. Na haar dood kregen alle politici in de staat Guanajato politiebeveiliging.

Correspondent Boris van der Spek volgde Remírez tijdens zijn campagne:

Mexicaanse politici riskeren hun leven: 'Als ze me dood willen, doen ze dat'

Ramírez: "Eerst wilde ik geen bewaking, maar mijn collega's vertelden me dat als ik word beschermd, zij ook worden beschermd." Toch denkt hij niet dat de bewaking gaat helpen: "Als ze ons dood willen hebben, gebeurt dat. Daar kan geen bewaking tegenop."

Vrouwelijke president

Dit weekend worden bij de verkiezingen ongeveer 27.000 militairen en leden van de Nationale Garde ingezet.

Als de peilingen kloppen, zal Mexico voor het eerst een vrouwelijke president krijgen: Claudia Sheinbaum. Zij is oud-burgemeester van Mexico-Stad. Haar grootste concurrent om president López Obrador op te volgen is ook een vrouw, Xóchitl Gálvez.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl