SS-gevangenis Kamp Vught toch niet omgebouwd tot moderne gevangenis
De voormalige bunkergevangenis van het SS-concentratiekamp Vught wordt niet verbouwd tot een zwaarbeveiligd complex voor topcriminelen. Dat heeft demissionair minister Weerwind voor Rechtsbescherming laten weten aan directeur Jeroen van den Eijnde van Nationaal Monument Kamp Vught, en hoogleraar Erfgoed van de oorlog Rob van der Laarse.
Zij wezen de minister op de geschiedenis van de bunkergevangenis. "Uw brief raakte mij", schrijft Weerwind in een brief aan Van den Eijnde en Van der Laarse.
De bunkergevangenis is een rijksmonument. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zaten er honderden verzetsmensen opgesloten. Driehonderd van hen zijn op een nabijgelegen fusilladeplaats geëxecuteerd. In januari 1944 vond hier het beruchte 'bunkerdrama' van Vught plaats; tien vrouwelijke gevangenen stierven toen ze met 64 andere vrouwen in cel 115 werden gestopt.
De bunkergevangenis staat op het terrein van de penitentiaire inrichting Vught. Daar staat ook de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) waar vluchtgevaarlijke criminelen hun straf uitzitten. Weerwind schrijft dat na intensief zoeken een alternatief is gevonden voor de verbouwing van de bunkergevangenis tot gevangenis voor topciminelen; de EBI kan worden uitgebreid.
Motie Kamer
Het voorstel om de bunkergevangenis tot extra beveiligde cellen om te bouwen kwam van de Kamerleden Wilders (PVV) en Ellian (VVD). Zij maakten zich zorgen over een tekort aan dit soort cellen in de komende jaren.
In maart sloot een meerderheid van de Kamer zich daarbij aan. "Een meerderheid van de Tweede Kamer moet hebben ingestemd vanuit onwetendheid", zei directeur Van den Eijnde van Nationaal Monument Kamp Vught eerder.
Dinsdag stemde de Kamer over een nieuwe motie van de PVV en VVD. De partijen vroegen daarin de SS-gevangenis te sparen, omdat hergebruik tot "historische en emotionele bezwaren heeft geleid".