Een controle bij het verhuurbedrijf in 2023
In samenwerking met
Omroep Gelderland
NOS Nieuws

Omstreden Gelderse dierenverhuurder mag vijf jaar lang geen dieren houden

Een omstreden dierenverhuurder uit het Gelderse Appeltern mag de komende vijf jaar geen dieren meer houden, op zijn vijf huisdieren na. Ook krijgt hij 120 uur werkstraf opgelegd omdat hij slecht voor zijn dieren zorgde. Dat heeft de rechtbank in Zwolle vanmiddag bepaald.

Om ervoor te zorgen dat hij zich houdt aan het verbod op dieren heeft de rechter de man ook een voorwaardelijke gevangenisstraf van een half jaar opgelegd.

De man (55) verhuurde via zijn bedrijf onder meer flamingo's, koeien, alpaca's, slangen, paarden en kamelen voor bruiloften, feesten en filmopnames. Hij was daarnaast actief als hondenfokker, schrijft Omroep Gelderland.

De eigenaar van het verhuurbedrijf heeft altijd ontkend dat hij slecht voor zijn dieren zorgt. Hij wil in hoger beroep, bevestigt zijn advocaat aan de regionale omroep.

Invallen

De afgelopen jaren deed de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) meerdere invallen bij het bedrijf van de man. Ook maakte het BNNVARA-programma BOOS een uitzending over de dierenverhuurder.

Inspecteurs van onder meer de NVWA vonden kadavers van meerdere dieren in een kapotte koeling en zagen magere dieren met te weinig voeding en leefruimte.

Eind 2022 nam de politie nog alpaca's, geiten, schapen, een pony en een ezel in beslag op een kerstmarkt in Limburg. De dieren waren niet goed vervoerd.

Dwangsommen

De man ligt daarnaast al jaren in de clinch met de gemeente West Maas en Waal. Op het terrein in Appeltern zou sprake zijn van illegale bouw. De gemeente sommeerde hem om allerlei gebouwtjes van zijn erf te verwijderen. Omdat de man weigerde, legde de gemeente tonnen aan dwangsommen op.

Advertentie via Ster.nl