Politie en handhaving bij het dierenverhuurbedrijf
In samenwerking met
Omroep Gelderland
NOS Nieuws

Gemeente neemt spullen in beslag bij omstreden dierenverhuurder Appeltern

De gemeente neemt vandaag en morgen spullen in beslag bij een omstreden dierenverhuurder in Appeltern. Het gaat om een zogeheten bestuursdwang, meldt de gemeente West Maas en Waal op de website.

Het bedrijf verhuurt onder meer flamingo's, koeien, alpaca's, slangen, paarden en kamelen voor bruiloften, feesten en filmopnames. De gemeente sommeerde de eigenaar al verschillende keren om allerlei gebouwtjes van zijn terrein te verwijderen, maar dat is nooit gebeurd.

"Wij willen dat hij stopt en dat willen we op de wettelijke manier volgens de regels afdwingen", laat een woordvoerder van de gemeente weten aan Omroep Gelderland.

Huifkarren en aanhangers

Verschillende illegale bouwwerken en een opslag worden daarom weggehaald. Het gaat niet om plekken waar dieren verblijven, maar bijvoorbeeld om schaftwagens, huifkarren, containers en aanhangers.

"Waarschijnlijk zijn er twee dagen nodig om alles op te ruimen. Een bedrijf zal alle bouwwerken opslaan", aldus de gemeente. Het bedrijf moet daarnaast dwangsommen aan de gemeente betalen van in totaal 225.000 euro vanwege "diverse overtredingen".

Misstanden

Bij de hondenfokker en dierenverhuurder zijn de afgelopen jaren al verschillende invallen gedaan, onder andere door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Ook maakte het programma BOOS een reportage over de verhuurder.

Inspecteurs van onder meer de NVWA vonden kadavers van meerdere dieren in een kapotte koeling en zagen magere dieren met te weinig voeding en leefruimte.

Vorige maand nam de politie nog verschillende dieren van de verhuurder mee op een kerstmarkt in Limburg. Het ging om twee alpaca's, twee geiten, drie schapen, een shetlandpony en een ezel. Het vervoer van de dieren bleek niet goed geregeld.

Advertentie via Ster.nl