Relschoppers gingen na afloop van de wedstrijd het veld op
NOS Voetbal

FC Utrecht deelt al dertig stadionverboden uit, meer relschoppers in beeld

FC Utrecht heeft naar aanleiding van door rellen ontsierde play-offwedstrijd tegen Go Ahead Eagles dertig stadionverboden uitgedeeld. De club heeft nog meer relschoppers in beeld en zegt dat het aantal verboden verder zal oplopen.

Afgelopen zondag liep het in Stadion Galgenwaard uit de hand. Supporters van FC Utrecht en Go Ahead bestookten elkaar eerst tijdens het duel met vuurwerk en meteen na na de 2-1 nederlaag, waardoor de club uit Domstad Europees voetbal misliep, betraden Utrecht-fans het veld om bij het uitvak te komen.

Vervolgens zocht een aantal hooligans buiten het stadion de confrontatie met de ME, waarbij twee agenten gewond raakten en twee supporters werden aangehouden. Voor de Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma was dat alles reden om bij de eerste thuiswedstrijd in het nieuwe seizoen geen fans in de Galgenwaard toe te laten.

Wat er in en rondom het stadion is gebeurd, vind ik een regelrechte schande!

Eigenaar Frans van Seumeren

"Zoals eerder aangegeven heeft FC Utrecht begrip voor het feit dat er naar aanleiding van de ongeregeldheden wordt nagedacht over maatregelen", stelt algemeen directeur Thijs van Es op de clubwebsite. "Maar deze straf raakt het collectief en niet de bewuste vandalen. Dat staat haaks op waar wij, en met ons het volledige betaalde voetbal als sector, voor staan. Dit is overigens iets wat wij maandag, in het overleg met de lokale driehoek, ook hebben benoemd."

Eigenaar Frans van Seumeren laat in de verklaring weten die maatregel buitenproportioneel te vinden. "Ik voel me vreselijk in de steek gelaten door de gemeente en burgemeester."

Supporters Utrecht en Go Ahead Eagles gooien vuurwerk naar elkaar

Van Seumeren heeft ook geen goed woord over het wangedrag van een klein deel van de clubaanhang. "Ik ben hier goed ziek van. Wat er in en rondom het stadion is gebeurd, vind ik een regelrechte schande! Dat zijn geen supporters maar vandalen."

In het AD zegt Van Seumeren dat hij heeft overwogen per direct te stoppen bij de club naar aanleiding van de rellen.

FC Utrecht-eigenaar Frans van Seumeren

FC Utrecht trekt bij het opsporen van de relschoppers samen met de politie op. "De vele videobeelden die zijn gemaakt, komen daarbij buitengewoon goed van pas. We hebben goed in beeld wie er zich buiten het stadion, maar ook op de thuistribunes en in het uitvak hebben misdragen", aldus Van Es.

"Uit een eerste analyse blijkt overigens dat een aantal mensen dat zich rondom Stadion Galgenwaard heeft misdragen, de wedstrijd tegen Go Ahead Eagles niet heeft bezocht", zegt Van Es. "Onder hen ook mensen met een stadionverbod."

Tweede Kamer

Gisteren sprak de Tweede Kamer over de ongeregeldheden in Utrecht. Demissionair minister Dilan Yesilgöz zei de Utrechte burgemeester Dijksma in haar besluit te steunen. "Bij handhaven hoort een escalatieladder en die heeft de burgemeester nu gehanteerd."

In het hoofdlijnenakkoord van de vier coalitiepartijen PVV, VVD, BBB en NSC wordt een aantal maatregelen naar Engels voorbeeld voorgesteld om voetbalvandalisme harder aan te pakken, zoals een verbod op gezichtsbedekkende kleding in stadions en vaker een (digitale) meldplicht bij een stadionverbod.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl