NOS Voetbal

Politiechef Paauw gekozen als nieuwe voorzitter KNVB

Kersverse KNVB-voorzitter: 'Ben er beduusd van'

Frank Paauw is de nieuwe voorzitter van de KNVB. Hij is gekozen tijdens de bondsvergadering met meer dan de helft van de stemmen.

Paauw kreeg 31 van de zestig stemmen en wordt de opvolger van Just Spee. Hans Nijland kreeg twintig stemmen, Jeanet van der Laan zeven. Twee stemmen waren ongeldig.

Paauw was vijf jaar lang hoofdcommissaris van de politie in Amsterdam en daarvoor bekleedde hij deze functie in Rotterdam. De 65-jarige Paauw heeft in totaal 42 jaar voor de politie gewerkt.

Hij sprak na zijn verkiezing de zaal toe. "Ik zal het vertrouwen niet beschamen", liet hij weten. "Dit is een bijzondere eer", voegde hij er aan toe. Paauw wil dienend en verbindend zijn voor het voetbal.

Politieman

Dat het een driestrijd zou worden, was eigenlijk niet gepland. Afgelopen maanden werd door de voetbalbond vol ingezet op één kandidaat: Paauw. Van alle kandidaten was hij, volgens de selectiecommissie, verreweg het meest geschikt.

Maar supportersgroepen van veel clubs waren tegen de kandidatuur van Paauw, omdat hij zich in het verleden heeft uitgesproken voor strengere maatregelen tegen supportersgeweld. Zo opperde Paauw het weren van uitfans bij risicoduels.

Paauw was "verbaasd door de heftigheid, de mate van de georganiseerdheid en de mobilisering" van de weerstand. "Dat heb ik vorige week ook tegen de supporters gezegd. Dat is nooit leuk, maar daar kun je lang over zeuren. Ik denk dat er ook nog veel werk aan de winkel is om daarover in gesprek te gaan met elkaar."

Jeanet van der Laan, Hans Nijland en Frank Paauw tijdens de bondsvergadering van de KNVB.

Na de voordracht van Paauw kwamen kritische voetbalsupporters met een tegenkandidaat: Hans Nijland. De oud-directeur van FC Groningen besloot zich daarom ook kandidaat te stellen en kreeg voldoende steun vanuit de clubs.

Jeanet van der Laan, oud-international en oud-Tweede Kamerlid, werd vooral naar voren geschoven omdat er bij een aantal clubs behoefte was aan een tegenkandidaat.

Tijdens de bondsvergadering mochten zestig afgevaardigden namens 1,2 miljoen KNVB-leden hun stem uitbrengen op een nieuwe voorzitter: dertig personen die regio's in het amateurvoetbal vertegenwoordigen en dertig bestuurders van profclubs.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl