Mensen zoeken tussen de modder en stenen naar slachtoffers
NOS Nieuws

Vrees voor 670 doden door aardverschuiving Papoea-Nieuw-Guinea

De aardverschuiving in Papoea-Nieuw-Guinea heeft mogelijk het leven gekost aan 670 mensen. Dat is de verwachting van een VN-functionaris op basis van berekeningen van lokale bronnen.

Vrijdagnacht werden meerdere dorpen plotseling bedolven onder de aarde. Lokale media meldden dat ruim 1100 huizen zijn verwoest door de aardverschuiving.

"We vrezen dat de getallen veel hoger liggen dan in eerste instantie verwacht", zegt Serhan Aktoprak van de Internationale Organisatie voor Migratie van de Verenigde Naties via een videoverbinding tegen persbureau AP. "Het is net bekend geworden dat naar verwachting zeker 150 woning bedolven zijn onder het puin. Dat is 90 meer dan we eerst dachten."

Dit zijn dronebeelden van gisteren:

Dronebeelden van de aardverschuiving in Papoea-Nieuw-Guinea

Volgens de VN-functionaris is een compleet dorp aan de voet van de berg bedolven onder zes tot acht meter aarde. De reddingswerkzaamheden op de instabiele grond verlopen moeizaam.

Tot nu toe zijn pas vijf lichamen en een been van een zesde slachtoffer geborgen. De reddingswerkers gebruiken stokken, schoppen en hooivorken om te graven naar slachtoffers.

Dakloos

Door de aardverschuiving zijn vermoedelijk meer dan duizend inwoners dakloos geraakt. Zeker 250 woningen zijn ontruimd. Veel bewoners kunnen worden opgevangen door familieleden in nabijgelegen dorpen.

In totaal zijn zeker zes dorpen getroffen door de aardverschuiving. De dorpen liggen in een afgelegen regio in het land, in de hooggelegen provincie Enga op zo'n 600 kilometer ten noordwesten van hoofdstad Port Moresby. Doordat het gebied onherbergzaam is en veel toegangswegen bedolven zijn, zijn de dorpen alleen bereikbaar per helikopter.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl