NOS Nieuws

Petitie tegen hogere boeken-btw al 100.000 keer getekend

Na kranten, mediabedrijven en journalisten komt ook de boekenbranche in actie tegen de voorgenomen btw-verhoging uit het coalitieakkoord. Een petitie tegen die verhoging, gestart door de stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB), is inmiddels meer dan 100.000 keer ondertekend.

In het coalitieakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB staat het plan om de btw op gedrukte en digitale media te verhogen van 9 naar 21 procent. Die maatregel gaat leiden tot een forse prijsverhoging van (kinder)boeken, verwacht de CPNB.

De stichting, die zegt te spreken "namens het boekenvak, schrijvers, vertalers en vooral iedereen die van lezen houdt", vindt dat boeken lezen zo laagdrempelig mogelijk moet zijn, ook voor mensen met een kleine beurs. Een hoger btw-tarief maakt boeken minder toegankelijk.

Met de petitie roept het CPNB het nog te vormen kabinet op om de btw-verhoging niet door te voeren. De initiatiefnemers willen de petitie op 12 juni in Den Haag aanbieden aan Tweede Kamerleden.

In het hoofdlijnenakkoord staat dat leesvaardigheid absolute prioriteit krijgt en het bevorderen van de Nederlandse taalvaardigheid een kerntaak wordt van het hoger onderwijs. De CPNB stelt dat het Nederlandse boek dé basis is van lees- en taalvaardigheid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl