Twee weken geleden werd een andere zeemijn uit het water gehaald
NOS Nieuws

Weer twee WO II-zeemijnen gevonden in haven Vlissingen

In de binnenhaven van Vlissingen zijn gisteren op de bodem van het water twee zeemijnen uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. Volgens de explosievenopruimingsdienst EOD gaat het waarschijnlijk om dezelfde soort als een mijn die twee weken geleden werd gevonden.

Inmiddels hebben duikers een van de twee mijnen weten te identificeren. Het gaat om een Duitse GG-mijn, met daarin zo'n 750 kilo aan springstof. De bom behoort daarmee tot de zwaarste categorie zeemijnen.

De Duitsers lieten deze mijnen tijdens de Tweede Wereldoorlog uit een vliegtuig vallen. "Het gaat om een invloedsmijn en dat betekent dat hij is gemaakt om te ontploffen zodra er een schip in de buurt komt", zegt een woordvoerder van defensie tegen Omroep Zeeland.

De andere aangetroffen mijn wordt maandag geïdentificeerd. Dan wordt ook een plan opgesteld om de mijnen onschadelijk te maken.

Vrij zeldzaam

Twee weken geleden werd eenzelfde soort bom bij werkzaamheden aan de Piet Heinkade gevonden. Vanwege de zware lading chemische springstof werd hij op open zee vernietigd. Het was vier jaar geleden dat in Vlissingen voor het laatst een mijn werd opgevist.

Volgens defensie komt het nog geregeld voor dat er explosieven uit de Tweede Wereldoorlog worden gevonden. "Maar een explosief van deze omvang wordt niet al te vaak aangetroffen, zeker niet op deze locatie."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl