NOS Wielrennen

Vendrame blijft niet de minste achtervolgers voor en wint Giro-etappe

Vendrame verrast in Giro met fraaie solo, favorieten wachten op gevallen Thomas

De negentiende etappe in de Giro d'Italia is gewonnen door Andrea Vendrame. De 29-jarige Italiaan van AG2R worstelde zich los uit een sterke kopgroep en soleerde daarna naar de zege.

De roze leiderstrui blijft in handen van Tadej Pogacar. De Sloveen kan de eindzege bijna niet meer ontgaan.

De etappe was 157 kilometer lang en zat tussen een heuvelrit en een bergrit in. Onderweg moesten de renners 2.850 hoogtemeters overwinnen, met drie gecategoriseerde beklimmingen: de Passo Duron (tweede categorie, 4,4 kilometer à 9,7 procent), de klim naar Selva Valcalda (derde categorie) en de slotklim naar Cima Sappasa (8,3 kilometer à 4,8 procent, maar met de laatste twee kilometer tegen de 15 procent).

Na een levendige eerste fase van de rit vormde zich een kopgroep met meerdere grote namen. In de afdaling van de Sella Calvalda reed Vendrame weg bij de andere vluchters.

Julian Alaphilippe, Jhonatan Narváez, Georg Steinhauser en Pelayo Sánchez poogden tot het laatst om de Italiaan bij te halen, maar Vendrame hield met tamelijk veel gemak stand.

Andrea Vendrame is uitgeput na zijn overwinning

Vendrame won al eens een etappe in de Giro, de twaalfde rit van de Giro van 2021. Een jaar later was de Italiaan ook dicht bij een zege, maar hij werd toen bergop in de bocht afgetroefd door Koen Bouwman.

Morgen wacht de renners nog een stevige bergetappe, van Alpago naar de top van de Bassano del Grappa. Zondag volgt de slotrit en zal (hoogstwaarschijnlijk) Pogacar in het roze door Rome rijden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl