Jelle Snippe
NOS Sport

Geen eremetaal voor judoka's op WK, Snippe en Kamps naar Spelen

De Nederlandse judoka's zijn op de voorlaatste dag van de WK in Abu Dhabi niet in de buurt van eremetaal gekomen. Wel plaatsten Jelle Snippe en Marit Kamps zich zo goed als zeker voor de Olympische Spelen.

Officieel maakt de judobond op 28 mei bekend welke Nederlandse judoka's naar de Spelen in Parijs gaan. Per gewichtsklasse is er één olympisch startbewijs beschikbaar.

Zwaargewicht (+100 kilogram) Snippe was met Jur Spijkers in een strijd verwikkeld voor een plek op de Olympische Spelen. Snippe had een voorsprong op de olympische ranking, maar Spijkers kon bij een goed WK-resultaat zijn rivaal voor het ticket voor Parijs achterhalen.

Beide judoka's kwamen bij de WK in Abu Dhabi de eerste ronde door, maar verloren hun tweede partij. Snippe boog voor nummer een van de wereld Temur Rachimov met waza-ari. Omdat Spijkers verloor van de Zuid-Koreaan Minjong Kim in dezelfde ronde kwam Snippes olympisch ticket niet meer in gevaar.

Bekijk hieronder de wedstrijden en reacties van Snippe en Spijkers.

Judoka Snippe naar Spelen, Spijkers komt tekort

Bij de vrouwen (+78 kilogram) was er een strijd gaande tussen Marit Kamps en Karen Stevenson. Kamps, die voor de WK een betere ranking had dan Stevenson, schopte het tot de achtste finales.

Doordat Stevenson (de nummer 20) verloor in de kwartfinales en ook niet won in de herkansing, blijft Kamps de beste Nederlandse in de zwaarste gewichtsklasse bij de vrouwen.

Bekijk hieronder de reacties van Stevenson en Kamps.

Stevenson was niet bezig met plaatsing voor Spelen: 'Wilde goed WK judoën'

Michael Korrel, die zijn ticket voor Parijs al binnen had, verloor in de klasse tot 100 kilogram zijn eerste duel. De mondiale nummer zes, die twee keer WK-brons won, gaf een voorsprong weg tegen de Duitser George Udsilauri.

Simeon Catharina schopte het in dezelfde categorie tot de derde ronde. De Hagenaar had het in de eerste ronde lastig met de Belg Toma Nikiforov, kreeg een ronde later de zege cadeau van de Roemeen Asley Gonzalez. Daarna ging hij met waza-ari ten onder tegen de Canadees Kyle Reyes.

Bekijk hieronder de reactie van Michael Korrel na zijn verloren partij.

Korrel: 'Niet zoveel aan de hand tot ik een rare actie maakte'

De wereldtitel in de klasse tot 100 kilogram ging naar de 25-jarige Azerbeidzjaan Zelym Kotsojev. De geboren Rus had al twee bronzen WK-medailles en EK-goud in zijn prijzenkast, maar nog geen WK-goud.

Kotsojev nam in de finale een aanval van de Canadees Shady Elnahas over en bracht zijn tegenstander van achteren naar de grond: waza-ari. Elnahas zette nog alles op alles, maar kon geen worp meer maken.

Goeram Toesjisjvili liep in de finale boven de 100 kilogram tegen Kim Min-jong in het mes. De Zuid-Koreaan gunde hem het initiatief en wachtte af. Toesjisjvili hapte toe, miste met een beenveeg en lag meteen in de houdgreep.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl