Van 't End voelt zich 'genaaid' op WK, ook andere Nederlanders verliezen

Van 't End gediskwalificeerd in achtste finales WK judo

Noël van 't End, Margit de Voogd, Hilde Jager en Guusje Steenhuis zijn vandaag voortijdig uitgeschakeld bij de WK judo in Abu Dhabi. Ze kwalificeerden zich allemaal niet voor de finalesessie in hun gewichtsklasse.

Van 't End won in de categorie tot 90 kilogram zijn eerste twee partijen nog wel. In de achtste finales tegen de Libanees Caramnob Sagaipov werd hij gediskwalificeerd omdat hij zijn tegenstander volgens de arbitrage te hard aan de onderarm trok. Op dat moment stond Van 't End, de wereldkampioen van 2019, een waza-ari voor.

Perplex

De 32-jarige Nederlander zei na afloop dat hij zich "genaaid" voelt. "Dit slaat toch nergens op. Ik maak een goede aanval, de arm was niet gestrekt en hij heeft nergens last van. Ik sta perplex."

"Ik was hartstikke goed vandaag en weet zeker dat ik een medaille had gehaald. Ik kon iedereen aan. Deze jongen was ook hartstikke bang. Om op deze manier te verliezen is echt ongelofelijk", vervolgde de furieuze Van 't End.

Van 't End voelt zich 'genaaid' na diskwalificatie: 'Ik sta perplex'

Steenhuis kreeg in de categorie tot 78 kilogram een bye in de eerste ronde en stroomde in de tweede ronde in. Daarin versloeg ze Marie Branser uit Guinee (ippon). In de achtste finales was de Britse Emma Reid te sterk (waza-ari) voor de Nederlandse.

Steenhuis raakte in de laatste wedstrijd geblesseerd aan haar knie, niet voor het eerst. "Er zit daar een stukje kraakbeen los", zei ze na afloop.

Ze denkt niet dat deelname aan de Olympische Spelen in gevaar komt. "Er is nu geen man overboord. Eerst een week vakantie en dan vol gas naar de Spelen."

De Voogd strandde in de categorie tot 70 kilogram in de tweede ronde. Ze schakelde eerst de Chinese Feng Yingying uit met ippon. In de tweede wedstrijd verloor ze zelf op ippon van de Japanse Shiho Tanaka.

In dezelfde gewichtsklasse werd Jager ook in de tweede ronde uitgeschakeld. Na een zege tegen de Braziliaanse Luana Carvalho (ippon), ging ze onderuit tegen de Oostenrijkse Michaele Polleres (waza-ari).

De WK judo begonnen zondag en duren tot en met vrijdag. Nederland heeft tot nu toe één medaille gewonnen: gisteren werd Joanne van Lieshout verrassend wereldkampioen in de categorie tot 63 kilogram.