Een van de nissen bij Bamyan waar voorheen een eeuwenoud Boeddhabeeld stond
NOS Nieuws

Zes mensen gedood bij schietpartij in Afghanistan, onder wie drie Spanjaarden

Bij een schietpartij op een markt in de Afghaanse stad Bamyan zijn gisteravond zes mensen omgekomen. Onder hen zijn drie Spanjaarden die op vakantie waren in het land. De andere drie slachtoffers komen uit Afghanistan. Volgens de minister van Binnenlandse Zaken gaat het om twee burgers en één Talibanstrijder.

Bij de schietpartij vielen ook acht gewonden. Een oudere vrouw zou er slecht aan toe zijn. Het gaat om vier Afghanen en mensen uit Noorwegen, Australië, Litouwen en Spanje. Zeven verdachten zijn opgepakt, één van hen is volgens de minister gewond geraakt.

De gewonden en de lichamen van de overledenen zijn inmiddels overgebracht naar hoofdstad Kabul. De schietpartij is nog door niemand opgeëist.

Een woordvoerder van het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken zegt dat het incident serieus en uitgebreid wordt onderzocht "en dat de daders zullen worden geïdentificeerd, gearresteerd en voor de rechter zullen worden gebracht".

De Spaanse premier Sánchez reageerde op X op de schietpartij. Hij schreef overrompeld te zijn door het nieuws.

Volgens de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken worden de lichamen van de Spanjaarden vandaag nog naar Spanje overgebracht.

Aantal toeristen neemt toe

Het gaat om de dodelijkste aanslag sinds de Taliban de macht greep in 2021. Sinds dat jaar neemt het aantal toeristen ook weer toe. Vorig jaar bezochten ongeveer 5200 buitenlanders het land. Bamyan, waar de schietpartij plaatsvond, vormt een trekpleister vanwege de grote eeuwenoude uit steen gehakte Boeddhabeelden die de Taliban daar in 2001 opblies.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken raadt reizigers af naar Afghanistan te gaan, vanwege het risico op aanslagen. Ook lopen mensen uit westerse landen een groot risico op gevangenneming, gijzeling of mishandeling, aldus het ministerie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl