Politie en brandweer bij de actievoerders op het vliegveld
NOS NieuwsAangepast

Vliegverkeer München vertraagd door klimaatactivisten

Klimaatactivisten hebben vanochtend vroeg korte tijd een taxibaan op de luchthaven van München bezet.

De zes activisten hadden om 04.45 uur een gat in het hek geknipt en zich met een betonmengsel vastgemaakt aan het asfalt, zodat er geen vliegtuigen konden taxiën. De politie heeft de activisten losgemaakt en weggehaald. Het vliegverkeer, dat voor de veiligheid was stilgelegd, werd even voor 07.00 uur langzaam hervat. 61 vluchten werden geannuleerd.

De klimaatactivisten maken deel uit van een groep die zich de 'Laatste Generatie' noemt. Vandaag is het extra druk op de luchthaven vanwege het begin van de pinkstervakantie. Dit weekend verwerkt luchthaven Franz Josef Strauß 350.000 passagiers.

Een actievoerder zit midden op de landingsbaan

'Laatste Generatie' heeft vaker actiegevoerd op Duitse luchthavens, onder meer in Berlijn, Hamburg en Düsseldorf. Anderhalf jaar geleden was München al eens het doelwit van een blokkadeactie.

De klimaatactivisten schrijven de opwarming van de aarde voor een belangrijk deel toe aan het vliegverkeer. Ze spreken van een klimaatcatastrofe en noodtoestand en hekelen de belastingvoordelen die de luchtvaart heeft. Zo zitten er geen accijns op de vliegbrandstof kerosine.

In totaal zijn in München acht activisten opgepakt: naast de zes die een taxibaan hadden bezet ook twee activisten die al bij het hek werden aangehouden. Ze worden verdacht van het in gevaar brengen van het vliegverkeer.

Minister wil zwaardere straffen

Politici reageren ontstemd, melden Duitse media. De Beierse minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser spreekt van een criminele, contraproductieve actie die schadelijk is voor de luchtvaart en alleen maar onbegrip en woede oproept. Ze zegt verder dat de veiligheidsmaatregelen rond de luchthaven moeten worden onderzocht.

De Duitse minister van Verkeer Volker Wissing pleit voor aanscherping van de wetgeving over luchtvaartveiligheid.

Hij wil dat dit soort acties op vliegvelden voortaan worden aangemerkt als een misdrijf en niet langer als een overtreding. Hij pleit voor een maximale celstraf van twee jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl