Extinction Rebellion voor de deur van de ABN-Amro op de Zuidas
NOS NieuwsAangepast

Politie pakt zo'n 40 klimaatdemonstranten bij ABN Amro op

Zo'n 40 betogers van actiegroep Extinction Rebellion zijn door de politie aangehouden. Zij demonstreerden bij het kantoor van ABN Amro op de Zuidas. Zeven van hen hadden zich vastgelijmd voor de deur. De demonstranten worden naar een cellencomplex in Amsterdam gebracht, laat de politie weten.

Inmiddels hebben betogers een nieuwe actie opgezet voor en in het pand van energieleverancier Vattenfall bij Amsterdam Bijlmer ArenA.

Ook daar plakken de demonstranten zichzelf vast met lijm:

Klimaatactivisten lijmen zich vast bij energieleverancier Vattenfall

Enkele betogers liggen voor de balie. "De directeur van Vattenfall vindt het geen probleem dat ze er zijn", zegt een politiewoordvoerder. Daarom pakt de politie de betogers niet op.

Daarnaast wil burgemeester Halsema dat de actievoerders het tentenkamp met podium in het Vondelpark afbreken. Doen ze dat niet, dan worden hun spullen volgens een woordvoerder van de burgemeester door de politie verwijderd. Halsema heeft het Museumplein aangewezen als plek waar betogers kunnen demonstreren.

Verder komen er meer "decentrale acties" bij gebouwen van de overheid en bedrijven die hebben meegeschreven aan het klimaatakkoord, zegt de woordvoerder. Verschillende groepjes activisten bepalen zelf welke gebouwen dat worden. Extinction Rebellion is een los verband van activisten, zonder centrale leiding.

Ook buiten Amsterdam demonstreren vandaag weer duizenden mensen voor klimaatacties. In Londen zijn sinds gisteren 471 demonstranten opgepakt. Ook in onder meer Berlijn, Parijs en Melbourne worden straten bezet, lijmen activisten zichzelf vast en zetten betogers hun tenten op.

Stadhouderskade

Gisteren demonstreerden de klimaatactivisten bij het Rijksmuseum in Amsterdam. Ze blokkeerden de Stadhouderskade, een belangrijke verkeersader in de stad. Burgemeester Halsema had de blokkade verboden. Ook vandaag staan er bij het Rijksmuseum weer busjes van de mobiele eenheid.

De politie pakte ongeveer negentig mensen op, die een voor een werden opgetild en afgevoerd in politiebusjes. De meeste van hen hebben een boete gekregen, zegt de politie. Iedereen die is opgepakt, is inmiddels weer vrij.

Langer vastgehouden

De activisten zeggen "pissig" te zijn over het gedrag van de politie gisteren. "De agenten trapten bewust jerrycans met drinkwater om. En arrestanten zijn langer vastgehouden dan toegestaan." Een politiewoordvoerder geeft tegenover de NOS toe dat een aantal activisten inderdaad te lang is vastgehouden.

Volgens de advocaat van de activisten, Willem Jebbink, is het "zeer zorgelijk" dat de politie activisten "vele uren langer" vasthoudt dan wettelijk is toegestaan. Volgens de Wet openbare manifestaties mag dat gedurende zes uur.

Het Openbaar Ministerie zegt dat de activisten die langer zijn vastgehouden, zijn vrijgelaten zonder boete. "De officier van justitie moet nog een beslissing nemen, maar houdt rekening met het feit dat ze langer zijn vastgehouden dan wettelijk is toegestaan", zegt een woordvoerder.

Bekijk hier de beelden van de arrestaties gisteren:

Arrestaties bij klimaatprotest in Amsterdam

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl