NOS Sport

Nederlandse triatleten grijpen laatste kans en mogen naar de Spelen

Nederland zal bij de Olympische Spelen in Parijs een gemengde triatlonploeg aan de start brengen. Bij de wereldbekerwedstrijd in het Mexicaanse Huatulco eindigden Mitch Kolkman, Barbara de Koning, Richard Murray en Rachel Klamer als tweede achter Noorwegen, net genoeg voor een olympisch ticket.

Het was de laatste kans voor de Nederlandse triatleten om zich te plaatsen voor de Spelen op de gemengde aflossing, waarbij de deelnemers om de beurt 300 meter zwemmen, 7,2 kilometer fietsen en 1,8 kilometer hardlopen.

Drie jaar geleden werd Nederland verrassend vierde op dit onderdeel bij de Spelen in Tokio.

Een addertje

Er is echter nog wel een addertje onder het gras: de pas 21-jarige Kolkman staat nog niet bij de beste 140 van de wereldranglijst en dat is een internationale vereiste voor deelname aan de Spelen.

Zondag komt Kolkman individueel in actie in Huatalco. "Dat gaat wel goed komen", laat bondscoach en oud-zwemkampioen Marcel Wouda weten aan de NOS.

Toen we vierde en zelfs vijfde lagen moest ik huilen.

Rachel Klamer na haar knappe inhaalrace op de gemengde triatlon

In Mexico toonde de pas 21-jarige Kolkman dat hij uitstekend in vorm is. Hij bleef keurig in het spoor van de Noren en Canadezen en stuurde De Koning als tweede op pad.

De Koning verloor echter de aansluiting bij het zwemmen en het fietsen en ook Murray kon het gat naar de kop niet dichten, waardoor Nederland met een flinke achterstand dreigde buiten de boot te vallen.

Klamer brengt redding

De ervaren Klamer - de enige die er in Tokio ook al bij was - nam het over van haar partner Murray en bracht Nederland alsnog in veilige haven. Tijdens het fietsen achterhaalde ze eerst haar Canadese opponente en liep vervolgens kort voor de finish ook nog de Hongaarse concurrente voorbij. Een kleine minuut achter het oppermachtige Noorwegen eindigde Nederland zo als tweede.

"Toen we vierde en zelfs vijfde lagen, moest ik huilen", vertelde Klamer aan World Triathlon. "De druk was zó hoog en ik wist niet goed wat ik nog kon doen. We hebben een team met jongere en oudere atleten, maar we hebben laten zien dat we vooral hard kunnen vechten. Ik was echt heel nerveus en was bang dat ik het zou verpesten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl