Valeri Ojf (rechts) is bijna weg als eigenaar van Vitesse
NOS VoetbalAangepast

KNVB en ministerie geven Vitesse groen licht: club kan uit Russische handen komen

  • Sander Maassen van den Brink

    redacteur NOS Sport

  • Sander Maassen van den Brink

    redacteur NOS Sport

Goed nieuws voor Vitesse. De KNVB heeft de aandelenoverdracht van de Russische eigenaar Valeri Ojf naar een nog op te richten stichting 'Vitesse voor Altijd' goedgekeurd en ook vanuit het Bureau Toetsing Investeringen (BTI) is groen licht gekomen.

Dat betekent dat Vitesse heel snel uit Russische handen is en dat zorgt ervoor dat de Arnhemse club een week langer de tijd krijgt om te voldoen aan de licentievoorwaarden.

De licentiecommissie van de KNVB gaf Vitesse eerder tot vandaag de tijd om aan een aantal voorwaarden te voldoen om volgend jaar een licentie te kunnen krijgen.

"Wij zijn enorm blij met het signaal vanuit Zeist vandaag. We zijn op de goede weg ook door de constructieve houding van de Common Group, dat is loon naar het harde werken. Tegelijkertijd 'moet er nog heel wat water door den Rijn stroomen'. We zijn er nog niet, dat besef is er. We gaan keihard door met hetgeen wij mee bezig zijn en bekijken het van week tot week met de licentiecommissie", zegt interim-directeur Edwin Reijntjes.

Ook groen licht uit Den Haag

Ook na onderzoek van het BTI, onderdeel van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, blijkt dat Vitesse over kan gaan tot de overdracht van aandelen van Valeri Ojf naar de stichting 'Vitesse voor Altijd'.

Het BTI gaf na uitgebreid onderzoek naar de sanctienaleving, de beoogde aandelenoverdracht en de relatie met gesanctioneerde entiteiten goedkeuring als de overdracht precies gebeurt zoals opgesteld in het 'herstructureringsplan'.

Interim-directeur Edwin Reijntjes

Vitesse liet al twee weken geleden al weten dat de deadline van 17 mei niet gehaald zou worden. De licentie van de club staat daarmee op het spel. Maar doordat de aandelenoverdracht nu is goedgekeurd, kan Vitesse meerdere problemen oplossen en is er weer perspectief.

Donderdag wist de noodlijdende club ook al goed nieuws te melden. Toen zijn er bij het Amsterdamse gerechtshof twee onafhankelijke nieuwe commissarissen aangewezen, die bij Vitesse toezicht moeten houden. Dat was een grote eis van de licentiecommissie van de KNVB.

De KNVB zegt dat het besluit rond het intrekken van de licentie nu tot eind volgende week wordt opgeschort. "Het is een buitengewoon goede dag vandaag, voor iedereen die Vitesse een warm hart toedraagt", zegt Reijntjes. "Met dit bericht kunnen we de aandelen overdragen. Dat is een absolute noodzaak om überhaupt de licentie te kunnen behouden. Stap voor stap komen we dichter bij ons doel."

Problemen met de bank en de accountant

Nu Vitesse niet meer in Russische handen is, kunnen ook twee andere grote problemen voor het behouden van de licentie worden opgelost. Accountant BDO wilde de jaarrekening niet aftekenen en huisbankier ING wilde afstand doen van de Arnhemse club, omdat het zaken doet met Russen. Vitesse kan de relatie met de bank nu proberen te herstellen en de jaarrekening laten aftekenen.

Maar dat betekent niet dat alle problemen meteen zijn opgelost. Er is nog één heel belangrijke voorwaarde om komend jaar te kunnen starten: Vitesse zoekt namelijk nog miljoenen om voor 15 juni een sluitende begroting in te dienen bij de KNVB.

Op zoek naar miljoenen

Om die miljoenen bij elkaar te krijgen heeft Vitesse al meerdere initiatieven lopen. Zo is er een crowdfunding onder supporters geweest en die leverde al meer dan 1,7 miljoen euro op.

Daarnaast hoopt Vitesse investeerders te vinden die de club willen overnemen. De Arnhemse club wil de lokale identiteit daarbij behouden en daardoor zou een deel van de aandelen naar de fans gaan. Ook zou de businessclub een grotere rol moeten spelen.

Mocht het niet lukken met geld uit de regio Arnhem, dan staat de club ook open voor buitenlandse investeerders. Eerder gaven zakenman Maasbert Schouten en stadioneigenaar Michael van de Kuit al aan dat zij interesse hebben om de club, onder voorwaarden, over te nemen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl