Jacco Verhaeren
NOS Wielrennen

Zwemcoach Verhaeren volgt Zeeman op bij Visma-Lease a Bike

Jacco Verhaeren (55) volgt Merijn Zeeman op als sportief directeur bij wielerploeg Visma-Lease a Bike. Dat bevestigt een bron dicht bij Verhaeren, na berichtgeving van Wielerflits.

Verhaeren, succesvol zwemcoach van onder anderen olympisch kampioenen Inge de Bruijn, Pieter van den Hoogenband en Ranomi Kromowidjojo, was dit jaar al op de achtergrond actief bij Visma. Daarnaast is hij bondscoach van de Franse zwemploeg, waarmee hij naar de Olympische Spelen gaat.

Hij zou een helikopterfunctie gaan bekleden binnen Visma-Lease a Bike. Technische zaken rond het wielrennen komen in handen van Grischa Niermann (nu ploegleider) en Mathieu Heijboer (head of performance).

Verhaeren tijdens het WK zwemmen in 2023

Bij zijn aanstelling als adviseur in oktober 2023 hintte Verhaeren al op een langere samenwerking. "We zijn met elkaar in zee gegaan met het oog op de mogelijkheid om dit in de toekomst een vervolg te geven. Dat lijkt me logisch. Als je geen wederzijdse belangstelling hebt, moet je hier niet aan beginnen."

Succesvolle periode

De vertrekkende Zeeman, die algemeen directeur wordt bij voetbalclub AZ, werkte sinds 2012 bij de ploeg die nu Visma-Lease a Bike heet. Hij trad net nadat de Rabobank de sponsoring had stopgezet in dienst en stond aan de basis van het team dat opnieuw begon onder de naam Blanco.

Na mindere beginjaren en meerdere wisselingen van hoofdsponsoren, groeide de ploeg onder zijn leiding uit tot een van de beste teams van het wielerpeloton.

De Nederlandse ploeg won afgelopen seizoen alle grote rondes, iets wat geen wielerploeg eerder had bewerkstelligd. Primož Roglič won de Ronde van Italië, Jonas Vingegaard de Ronde van Frankrijk en Sepp Kuss de Ronde van Spanje.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl