NOS Wielrennen

'Van voetbal weet ik niet veel', geeft aanstaand AZ-directeur Zeeman grif toe

Zeeman laat wielerwereld achter zich voor AZ: 'Van voetbal weet ik niet veel'

"Voor mij was dit wel het moment om na al die jaren in een nieuwe wereld te stappen, waar ik alles weer te leren en te bewijzen heb", legt Merijn Zeeman uit. "Ik ben altijd een nieuwsgierig persoon geweest, die wil blijven leren en zich wil blijven ontwikkelen."

Na een periode van twaalf jaar, waarvan acht als sportief directeur, verruilt de 45-jarige Zeeman wielerploeg Visma-Lease a Bike per 1 december voor voetbalclub AZ, waar hij algemeen directeur wordt. Maar, zo vertelt Zeeman: "Van voetbal weet ik niet zoveel."

Het is voor Zeeman een stap naar een compleet andere sport, waarin hij zelf niet helemaal in thuis is. "Maar het is topsport." En daar heeft hij natuurlijk wel ruimschoots ervaring mee. "Met elkaar proberen slimmer te zijn dan je tegenstander, zeker ook als je daar niet de ultieme financiële middelen voor hebt, dat is een uitdaging die mij heel erg aanspreekt."

Zeeman laat bij Visma een "enorm mooie periode" achter zich. "We hebben fantastische dingen gedaan, waar ik heel erg trots op ben. Maar het is ook een hele intensieve baan."

Rustig inlezen

Veel tijd om nu al na te denken over zijn volgende baan is er nog niet. "Vanaf oktober krijg ik de tijd om me rustig in te lezen." Twee maanden later begint Zeeman aan zijn nieuwe functie bij AZ.

Hij zal op de achtergrond bereikbaar blijven. Noem het adviseur, een klankbord.

Ploegbaas Richard Plugge

"Ik ga eerst echt rustig kijken, heel veel vragen stellen. Er zijn al innovaties doorgevoerd bij de club. Er zijn mooie dingen gebeurd, er is een geweldige jeugdopleiding. Ik ga geleidelijk kijken wat we met elkaar kunnen gaan doen om dat proces voort te zetten en hopelijk nog verder te verbeteren."

Over een doel met de Alkmaarse voetbalclub spreekt Zeeman zich dan ook nog niet uit. "Dat is echt te vroeg. Het doel van nu van AZ is om één keer in de vijf jaar een prijs te winnen. Maar ook daarvoor geldt, daar moet ik me echt nog veel meer in verdiepen."

'Een vriend vertrekt'

Bij Visma laat Zeeman een groot gat achter, volgens ploegbaas Richard Plugge. "Hij en ik hebben samen de afgelopen twaalf jaar, met heel veel andere mensen gelukkig, dit opgebouwd. Merijn en ik spreken elkaar vier, vijf keer op een dag. We lezen en schrijven met elkaar. Een vriend gaat vertrekken."

Merijn Zeeman (l) in 2023 op het podium in Parijs met Tourwinnaar Jonas Vingegaard

Maar, tot groot genoegen van Plugge, verdwijnt Zeeman niet helemaal uit beeld van de ploeg. "Hij zal op de achtergrond bereikbaar blijven. Noem het adviseur, een klankbord."

Hoe die rol van Zeeman er precies uit gaat zien, moet nog verder ingevuld worden. "Maar het is wel heel fijn dat de kennis en kunde van Merijn niet in één keer op 1 oktober verdwenen zijn."

"Tegelijkertijd hebben we ook gezegd: niemand is groter dan het team. We moeten zorgen dat ook wij kunnen wegvallen." Daarom is de ploeg nu al bezig met het regelen van Zeemans opvolging. "We hebben heel talentvolle mensen en professionals in het team, daar gaan we nu mee aan de slag."

Bekijk hier het interview met Plugge over Zeemans overstap naar AZ:

Plugge over Zeeman: 'Een vriend vertrekt, maar al bezig met opvolging'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl