De demonstranten werden een voor een afgevoerd
NOS NieuwsAangepast

UU-gebouw door ME ontruimd na pro-Palestijnse demonstratie

De ME heeft de bezetting van een van de universiteitsgebouwen van de Universiteit Utrecht na een pro-Palestijnse demonstratie beëindigd. De ontruiming van het gebouw aan het Janskerkhof duurde ongeveer twee uur, meldt RTV Utrecht. Een ANP-verslaggever ter plekke zegt dat de politie de wapenstok inzette om betogers te verdrijven.

De politie zegt op X dat de inzet van een onderhandelaar geen resultaat gehad heeft. Nadat de politie de demonstranten had gevorderd om het pand vrijwillig te verlaten, gingen ME'ers over tot ontruiming. Hoeveel betogers er precies in het gebouw aanwezig waren, is niet bekend. Zo'n veertig actievoerders zijn afgevoerd met een arrestantenbus.

In het gebouw, van de faculteit geesteswetenschappen, zouden veel barricades zijn opgericht. Zo werd een zijdeur geblokkeerd met onder meer opgestapelde stoelen en prullenbakken.

Demonstranten bij de UU eerder vanavond

Op verzoek van het College van Bestuur stuurde de politie eerder op de avond een onderhandelaar het gebouw in, om het gesprek aan te gaan met studenten. Die weigerden het gebouw te verlaten, of te onderhandelen. RTV Utrecht meldde dat de woordvoerder van de demonstranten door een megafoon riep niet te gaan onderhandelen. "Ze kennen onze eisen."

Het universiteitsgebouw werd bezet sinds ongeveer 17.00 uur. Vorige week bezetten demonstranten het terrein van de bibliotheek van de UU en maandag deden enkele honderden studenten mee aan een 'walk-out'. De betogers willen dat de universiteit de banden met Israëlische instellingen verbreekt die volgens hen profiteren van de onderdrukking van het Palestijnse volk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl