Alejandro Tabilo
NOS SportAangepast

Tabilo zet opmars voort in Rome en is halvefinalist, Sabalenka maakt status waar

Alejandro Tabilo heeft voor het eerst de laatste vier op een masterstoernooi bereikt. De Chileense tennisser vierde die mijlpaal in Rome door in de kwartfinales Zhang Zhizhen te verslaan: 6-3, 6-4.

De 26-jarige Tabilo liet pas vorig jaar voor het eerst van zich horen met vier challengertitels en brak dit jaar door met zijn eerste ATP-titel in Auckland, waar hij als qualifier zijn opwachting in het hoofdtoernooi had gemaakt. Eind 2023 maakte de huidige nummer 32 van de wereld zijn entree in de top 100.

Tabilo won onlangs een challenger op gravel en stuntte eerder dit toernooi tegen Novak Djokovic, de nummer één van de wereld, en Karen Chatsjanov. Zhang speelde niet onaardig, maar kon de Chileen niet in grote problemen brengen.

Tabilo treft in de halve finales de Duitse nummer vijf van de wereld, Alexander Zverev.

Sabalenka is Ostapenko en wind de baas

Bij de vrouwen drong de Belarussische Aryna Sabalenka voor de tweede keer in haar loopbaan door tot de halve finales van het WTA-toernooi in Rome. De nummer twee van de wereld en plaatsingslijst rekende op het Italiaanse gravel met 6-2, 6-4 af met Jelena Ostapenko.

Aryna Sabalenka

Beide speelsters hadden veel last van de harde wind, maar Sabalenka wist toch het aantal afzwaaiers beperkt te houden. Bij de Letse Ostapenko was, zoals wel vaker, wisselvalligheid troef. Zo liet de Roland Garros-winnares van 2017 fraaie winners zien, maar daarop volgden geregeld één of twee flinke missers.

Sabalenka, die ook de twee eerdere duels met Ostapenko gewonnen had, brak haar opponent driemaal en stond zelf geen enkele breekkans toe.

Collins volgende horde

Voor een plek in de eindstrijd moet Sabalenka het opnemen tegen Danielle Collins. De Amerikaanse nummer 15 van de wereld was op het Romeinse gravel de meerdere van Viktoria Azarenka: 6-4, 6-3.

Danielle Collins

Beide speelsters worstelden nogal met hun opslag, getuige de 25 breekpunten en zeventien dubbele fouten in de partij. Dat leidde vooral bij de Belarussin, die er negen sloeg, al snel tot frustratie.

Azarenka bleef niettemin knokken tot het einde en werkte in beide sets een achterstand weg, maar had op het dominante spel van de Amerikaanse te vaak geen antwoord. Collins sloeg maar liefst 27 winners. Daar staken de tien van Azarenka schril bij af.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl