Bloemen op de plek van de schietpartij in Zwijndrecht
In samenwerking met
Rijnmond
NOS NieuwsAangepast

Levenslang geëist tegen 'Lucky' wegens fatale schietpartij Zwijndrecht

Het Openbaar Ministerie heeft levenslang geëist tegen een 50-jarige man voor een fatale schietpartij vorig jaar januari in Zwijndrecht.

Verdachte Minh Nghia V. met de bijnaam 'Lucky', heeft zelf ook om levenslang gevraagd. Hij staat terecht voor moord, poging moord, bedreiging van een omstander met een vuurwapen en wapenbezit. Hij zou op 21 januari 2023 op de parkeerplaats bij winkelcentrum Walburg in Zwijndrecht op zijn 38-jarige ex-partner en haar 66-jarige moeder hebben geschoten. De 66-jarige vrouw kwam om het leven. Haar dochter raakte zwaargewond.

Na de schietpartij was 'Lucky' vijf weken zoek. De politie verspreidde foto's en zijn volledige naam. Hij werd uiteindelijk sterk vervuild opgepakt op een brug in Schiedam.

Bewust gepland

Volgens het OM heeft 'Lucky' de moord bewust gepland. Als bewijs daarvoor voert het OM on der meer aan dat V. zijn ex op de dag van de schietpartij een berichtje stuurde met de tekst "Tot de dood ons scheidt". Volgens het OM is er verder bewijs dat V. zijn wapen kort van tevoren had aangeschaft, net als de auto waar hij na afloop mee vluchtte. Daarnaast heeft V. na zijn arrestatie zijn daden bekend, aldus justitie.

"De verdachte heeft op klaarlichte dag op een drukke plek en in aanwezigheid van veel getuigen zijn ex neergeschoten. En toen haar moeder te hulp wilde schieten heeft hij haar doodgeschoten. Een omstander heeft hij bedreigd. Dit zijn gruwelijke feiten die de maatschappij ernstig hebben geschokt", aldus de officier van justitie, die de verdachte beschouwt als levensgevaarlijk.

'Geef mij levenslang'

Bij aanvang van de strafzaak vroeg V. zelf om hem een levenslange celstraf op te leggen. "Wat er is gebeurd is erg genoeg. Ik neem de verantwoordelijkheid," zei hij tegen de rechter in Dordrecht, meldt Rijnmond. "Ik hoop dat de officier van justitie levenslang eist. Ik hoop dat u mij levenslang geeft."

De verdachte zei verder dat hij de afgelopen tijd verschillende keren had overwogen om uit het leven te stappen. Daarna bekende hij alles: "Waar ik hier vandaag voor ben, dat heb ik gedaan."

Toen iemand iets riep vanaf de publieke tribune, reageerde V. begripvol: "Ik begrijp hun emotie, ik begrijp hun verdriet. Ze mag van mij roepen", aldus 'Lucky'.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl