Hulpdiensten op de parkeerplaats in Zwijndrecht waar de schietpartij plaatsvond
NOS Nieuws

Advocaat: verdachte schietpartij Zwijndrecht wilde geld ophalen voor ex-vriendin

De man die wordt verdacht van de dodelijke schietpartij vorige maand in Zwijndrecht ontkent dat hij na zijn daad ondergedoken heeft gezeten om onder zijn straf uit te komen. Volgens zijn advocaat was de 49-jarige Minh Nghia V. weliswaar weken voortvluchtig, maar was dat alleen omdat hij bezig was geld op te halen voor zijn ex-vriendin, die bij het incident zwaargewond raakte. Haar 66-jarige moeder kwam bij de schietpartij om het leven.

V. werd zaterdag gearresteerd op de Kethelbrug in Schiedam. De politie was al vijf weken naar hem op zoek en had onder meer een beloning van 30.000 euro uitgeloofd voor de gouden tip die zou leiden naar zijn vindplaats.

Tiplijn

Zijn advocaat zegt nu dat de verdachte direct na zijn aanhouding heeft bekend dat hij verantwoordelijk is voor de dodelijke schietpartij. Ook zou hij het nummer van de tiplijn van de politie bij zich hebben gedragen.

Volgens de advocaat was V. van plan om zich bij de politie te melden of een einde aan zijn leven te maken zodra hij voldoende geld voor zijn ex-vriendin had verzameld. Om welk bedrag het gaat en waar het geld nu is, kan de pleitbezorger niet zeggen.

Een omstander filmde de arrestatie op de Kethelbrug:

Politie arresteert verdachte dodelijke schietpartij Zwijndrecht

V. heeft veel spijt van zijn daad, aldus zijn advocaat. "Mijn cliënt heeft gezegd dat hij nooit van plan was om die dag iemand te vermoorden. Hij wilde nog een keer met haar praten en heeft nooit de bedoeling gehad iemand pijn te doen."

De uit Vietnam afkomstige V., die de bijnaam 'Lucky' draagt, heeft een lang strafblad. Hij is onder meer veroordeeld voor een gewelddadige overval op een geldloper in een winkelcentrum in Zoetermeer. Ook was hij betrokken bij een poging tot overval in een Rotterdams winkelcentrum.

'Monster'

Duidelijk is dat V. zijn advocaat nadrukkelijk heeft gevraagd om naar buiten te treden met zijn verhaal, omdat de verdachte vindt dat hij ten onrechte wordt afgeschilderd als een monster. "Hij heeft gezegd dat hij nu wil dat ze hem een straf opleggen, levenslang of welke straf dan ook. Daar tekent hij voor."

V. wordt verdacht van moord en poging tot moord. Hij zou op 21 januari zijn 38-jarige ex-vriendin en haar moeder hebben neergeschoten op de parkeerplaats van een winkelcentrum in Zwijndrecht. De moeder kwam daarbij om het leven; zijn ex-vriendin raakte zwaargewond. Ze is inmiddels buiten levensgevaar.

Het Openbaar Ministerie maakte vandaag bekend dat V. langer blijft vastzitten en dat nog wordt onderzocht waar hij zich de afgelopen weken heeft schuilgehouden.

Reactie familie

De woordvoerder van de familie van de slachtoffers reageerde vanavond in de talkshow HLF8 op de uitspraken van V. Hij noemt het 'ongeloofwaardig'. "Ze geloven er geen woord van", aldus de woordvoerder.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl