NOS Nieuws

Spannende weken voor scholieren: de eindexamens zijn begonnen

In veel gymzalen staan de tafels en stoelen in lange rijen opgesteld. Smartphones en slimme horloges zijn daar deze dagen verboden. De eindexamens zijn begonnen en bijna 200.000 leerlingen gaan vandaag hun laatste en belangrijkste weken op de middelbare school in.

Op de eerste ochtend beginnen vmbo gl en tl met geschiedenis en staatsinrichting. Voor havo staat muziek op het programma, vwo buigt zich eerst over Griekse taal en cultuur. Iedere dag zijn er twee starttijden: de examens beginnen 's morgens om 09.00 uur of 's middags om 13.30 uur.

De laatste examens staan gepland op 29 mei. Dan komen voor havo en vwo de talen Fries, Russisch, Arabisch, Spaans en Turks aan bod. De spannendste dag voor de leerlingen is ongetwijfeld 12 juni. Dan worden de n-termen bekend. Aan de hand daarvan worden de eindcijfers bepaald en weten leerlingen of ze de vlag uit kunnen hangen.

In Heemskerk op het Dali College werd afgetrapt met geschiedenis:

Eindexamens zijn van start gegaan

Voor vmbo bb en vmbo kb zijn de eindexamens maandag al begonnen. Die stonden gepland vanaf 1 april, maar scholen mogen zelf bepalen wanneer de examens worden afgenomen. De periode waarin dit mag, loopt tot 19 juli.

Geen maatregelen

Een jaar geleden waren er veel zorgen rond de eindexamens. Voor het eerst sinds het uitbreken van de coronapandemie werden geen extra maatregelen getroffen in verband met leerachterstanden.

Ouders en leerlingen vonden die wel nodig, omdat er volgens hen nog veel achterstanden waren als gevolg van de coronapandemie. Het slagingspercentage lag uiteindelijk een stuk lager dan in de jaren voor de pandemie. Ook dit jaar zijn er geen maatregelen.

In de coronajaren werd rekening gehouden met de vele thuislessen die leerlingen hadden gekregen. Daardoor waren er extra herkansingen, mocht een vak worden weggestreept en waren er meerdere momenten om examen te doen voor leerlingen die in quarantaine moesten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl