NOS Nieuws

Zorgen bij start van de eindexamens: 'Ik ga het niet halen'

  • Sumeyye Ersoy

    redacteur NOS Stories

  • Sumeyye Ersoy

    redacteur NOS Stories

Voor ruim 137.000 leerlingen beginnen vandaag de spannendste dagen van hun middelbareschoolperiode: de centrale eindexamens gaan van start. Scholieren van het vmbo basis en kader begonnen daar een maand geleden al mee, nu komen daar de scholieren van het vmbo theoretische en gemengde leerweg, de havo en het vwo bij.

Of ze gaan slagen, betwijfelen sommige scholieren. Zo vertelt Imane van 17 aan NOS Stories dat de kans voor haar minder groot is om het te gaan halen. "Nog lang niet alle stof is behandeld, terwijl ik al wel nu examen moet doen. Ik ben gewoon niet goed voorbereid."

Lize van 18 zit daar ook mee. "Docenten praten je wel moed in en zeggen dat het goedkomt. Maar ik denk alleen maar, dat geldt niet voor mij. Ik ben bang dat ik het niet ga halen."

Hoewel er goed geleerd is, blijft examen doen spannend:

Vandaag de eerste examens: 'Goed voorbereid, maar toch een beetje zenuwachtig'

Ook het LAKS, dat opkomt voor de belangen van scholieren, maakt zich zorgen. "Sinds december horen wij al geluiden van leerlingen die bang zijn dat ze hun diploma niet gaan halen", zegt Rafke Hagenaars, persvoorlichter van de LAKS-eindexamenklachtenlijn.

"Het is voor ons opmerkelijk dat wij dit nu al van scholieren te horen krijgen. Op basis van de klachten die wij binnenkrijgen zouden wij zeker niet verbaasd zijn als het slagingspercentage lager gaat uitvallen."

De gesprekken die ze voeren, gaan onder andere over de achterstanden die scholieren hebben opgelopen. "Dan gaat het bijvoorbeeld over wiskunde en geven ze aan dat er geen docenten zijn waarbij ze terechtkunnen", zegt Hagenaars. Dat heeft volgens haar te maken met het docententekort. "Eerst hadden ze te maken met corona en alles wat daarbij kwam kijken, maar het tekort aan leraren speelt ook nog steeds."

Geen soepeler eisen

De zorgen komen voort uit het jarenlange coronaonderwijs dat de huidige eindexamenlichting heeft moeten volgen. Scholieren hebben vaak thuis lessen moeten volgen vanachter een laptop en ook kregen ze te maken met ziektes en uitval.

"De coronaperiode heeft nog steeds impact op de leerlingen", zegt een woordvoerder van de VO-raad. "Leerlingen, leraren en ook ouders geven aan dat de groep die nu examen doet vanwege corona meer tijd en ondersteuning nodig heeft."

Eerder pleitten de VO-raad en het LAKS voor versoepelingen voor de huidige eindexamenkandidaten, maar die kwamen er niet: minister Wiersma, die over het voortgezet onderwijs gaat, vond het niet nodig.

Klachtenlijn

Tijdens de eindexamenperiode beheert het LAKS weer een klachtenlijn waar scholieren terechtkunnen als zij ergens een melding van willen doen. De organisatie verzamelt al die klachten en probeert ze op te lossen.

"We hopen zoals ieder jaar natuurlijk op nul klachten, maar merken toch een stijgende lijn", zegt Rafke Hageneers. "Maar wij zijn er voor ze. Mocht er iets misgaan, bijvoorbeeld organisatorisch of inhoudelijk, dan kunnen ze bij ons terecht. Weet ons dus te vinden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl