Barcelona viert de 1-0 van Lamine Yamal (rechts)

Barcelona neemt tweede plek weer over van Girona door nipte zege op Real Sociedad

FC Barcelona heeft de tweede plaats in de Spaanse competitie weer overgenomen van Girona. Nog altijd zonder de geblesseerde Frenkie de Jong won Barcelona maandagavond met 2-0 van Real Sociedad.

In de vorige wedstrijd verloor Barcelona de directe strijd om de tweede plek in La Liga nog in het Catalaanse onderonsje met Girona. Door Real Sociedad te verslaan profiteert Barcelona nu weer van een gelijkspel van Girona, dat met Daley Blind in de basis dit weekend punten liet liggen bij Alavés (2-2).

Beide Catalaanse clubs zijn, net als kampioen Real Madrid, al zeker van plaatsing voor de Champions League. Real Sociedad stevent voorlopig af op voorronde Conference League, al ligt de weg naar de Europa League nog open.

De stand in La Liga

De bezoekers uit San Sebastian waren zeker niet kansloos in Barcelona. Na een vroeg kansje van aanvaller Sheraldo Becker stelde Robin Le Normand de keeperskwaliteiten van Marc-André Ter Stegen op de proef. De Duitser slaagde voor de test met een fraaie duik.

Aan de andere kant van het veld kwam Barcelona lang ook niet verder dan schoten van afstand. Tot in het slot van de eerste helft de Baskische verdediging uit elkaar werd gespeeld tijdens een snelle uitbraak. De 16-jarige Lamine Yamal was het eindstation en rondde het netjes af.

Na rust kreeg Real Sociedad wel kansjes, maar mede door goed werk van Ter Stegen bleef Barcelona zonder al te overtuigend spel overeind. In blessuretijd viel de 2-0 uit een strafschop. Na hands van invaller Álvaro Odriozola ging de bal op de stip. Raphinha schoot hard en laag in de hoek binnen.