Het bestelbusje op de A27 vorig jaar
In samenwerking met
RTV Utrecht
NOS Nieuws

Celstraffen voor ontvoering 15-jarige jongen in Amsterdamse wijk De Pijp

Vier mannen en een vrouw zijn door de rechter veroordeeld tot gevangenisstraffen van twee tot drie jaar voor hun rol bij de ontvoering van een 15-jarige jongen in de Amsterdamse wijk De Pijp.

Op 10 januari vorig jaar werd de jongen daar door mensen in een witte bestelbus geduwd. Zo'n drie kwartier later werd het busje gevonden op de A27, ter hoogte van Groenekan.

De jongen werd door agenten bevrijd. Drie inzittenden van de bestelbus werden gearresteerd. In maart arresteerde de politie nog eens vier verdachten in verband met de ontvoering. De zeven verdachten stonden vandaag allemaal voor de rechter. In de zaak zijn een man en een vrouw vrijgesproken.

Leider

De hoogste straf (drie jaar cel) is voor de 42-jarige leider van de ontvoering. Hij stuurde de anderen aan en vertelde wat er moest gebeuren, blijkt uit chatberichten. De inzittenden van het bestelbusje zijn veroordeeld tot 30 tot 33 maanden gevangenisstraf. De 37-jarige vrouw die de jongen in de bestelbus lokte, kreeg twee jaar.

Mank en versuft

"De ontvoering is een zeer schokkende gebeurtenis geweest met een grote impact op de minderjarige jongen. Toen het busje staande werd gehouden op de snelweg was de jongen geboeid, liep hij mank en was hij versuft", oordeelt de rechtbank. Volgens RTV Utrecht was hij ook geblinddoekt.

De ontvoerders waren van plan de jongen naar een vakantiehuis te brengen. De rechtbank heeft niet kunnen vaststellen waarom ze hem wilden ontvoeren. De betrokkenen hebben daar niets over gezegd.

Het Openbaar Ministerie zei twee weken geleden dat de ontvoering te maken moest hebben met een woningoverval. De ontvoerde jongen zou aanwezig zijn geweest in die woning.

Advertentie via Ster.nl