Van de Ven

Manchester City pakt koppositie, Van de Ven schiet Spurs naar overwinning

Manchester City heeft in de spannende titelstrijd in de Premier League geen punten gemorst bij Fulham. Door de 4-0 uitzege neemt de titelverdediger voor even de eerste plek weer over van Arsenal dat zondag (17.30 uur) in actie komt bij Manchester United.

Komende dinsdag speelt City tegen Tottenham Hotspur in de Premier League, een mogelijk doorslaggevend duel in de titelrace. Na die wedstrijd staan de 'Citizens' en Arsenal beide op 37 wedstrijden en is er nog één speelronde te gaan.

Micky van de Ven was zaterdagmiddag de grote man bij Tottenham Hotspur. De Nederlandse verdediger, die deze week werd uitgeroepen tot speler van het seizoen bij Spurs, maakte de winnende goal tegen Burnley (2-1). Daardoor is die club gedegradeerd.

De stand in de Premier League

Op Craven Cottage hield Fulham-keeper Leno slechts dertien minuten zijn doel schoon tegen Manchester City. De opgekomen Kroatische verdediger Josko Gvardiol zette op links een combinatie op met Kevin De Bruyne, om daarna met een laag schot de doelman van Fulham kansloos te laten.

Acht minuten later verliet Nathan Aké, die in de basis was begonnen, ineens het veld met een bij een verdedigende actie opgelopen blessure, ogenschijnlijk aan zijn rechterbeen. Zijn vervanger was Kyle Walker, door Pep Guardiola buiten de basis gelaten met het oog op de uitwedstrijd tegen Tottenham Hotspur komende dinsdag.

Josko Gvardiol (rechts) duelleert met Sergio Gomez

Ondanks dat thuisploeg Fulham goed aan de tweede helft begon, viel relatief snel na de rust de 0-2. Bernardo Silva draaide prachtig weg van zijn tegenstander, zag zijn schot gesmoord in een sliding, maar het attente goudhaantje Phil Foden schoot de bal alsnog binnen.

Tweede treffer Gvardiol

Met zijn tweede treffer van de dag en zijn vierde in de laatste vijf duels besliste Gvardiol in de 71ste minuut de wedstrijd door een kort genomen corner van rechts bij de tweede paal via Leno binnen te werken. De VAR keek er nog even naar (buitenspel), maar keurde de goal goed.

De Argentijnse invaller Julian Alvarez bepaalde in de blessuretijd de eindstand op 4-0 vanaf elf meter, nadat hij in de zestien door Issa Diop was gevloerd. De Franse verdediger van Fulham kreeg rood.

Popmuzikant en City-fan Noel Gallagher kijkt tevreden toe

In Noord-Londen ontving Tottenham Hotspur het laaggeklasseerde Burnley. De Spurs spelen nog voor de vierde plek, die recht geeft op Champions League-voetbal, terwijl Burnley een laatste strohalm wilde grijpen in de strijd tegen degradatie.

Burnley, getraind door de Belg Vincent Kompany, pakte zelfs de leiding in de eerste helft via Jacob Bruun Larsen. Dat leek slecht nieuws voor Tottenham, dat de laatste vier duels had verloren, maar de thuisclub rechtte de rug.

De gelijkmaker was van Pedro Porro, waarna Micky van de Ven vlak voor tijd de hoofdrol kon opeisen. De verdediger stormde mee op, kreeg de bal aan de rand van het strafschopgebied en schoot als een volleerd spits binnen. Een mooi moment voor de Nederlander, die deze week door de supporters werd uitgeroepen tot speler van het seizoen van Tottenham.

Ook elders was een Nederlandse doelpuntenmaker te bewonderen: Joël Veltman verzorgde de openingstreffer van Brighton and Hove Albion op bezoek bij Newcastle United. Vlak voor rust raakte Veltman echter geblesseerd en moest hij zich laten wisselen.

Vanaf de bank zag Veltman hoe Newcastle op gelijke hoogte kwam. Sean Longstaff schoot de bal achter Oranje-doelman Bart Verbruggen. Die 1-1 was ook de eindstand.