NOS Nieuws

Stichting doet aangifte vanwege gestolen struikelstenen in Dordrecht

De stichting Stolpersteine Dordrecht gaat aangifte doen van drie gestolen struikelstenen in de gemeente. De stenen, met daarop de namen van Joodse inwoners die in de Tweede Wereldoorlog werden gedeporteerd en vermoord, werden in de nacht van dinsdag op woensdag uit de straat gehaald.

De struikelstenen waren gelegd voor Mozes Cohen de Heer en zijn dochters Rosalie en Grietje. De stenen waren in 2021 geplaatst. Een buurtbewoner merkte de diefstal op, RTV Dordrecht maakte er daarna als eerste melding van.

"Sinds we in 2004 zijn begonnen met onze stichting hebben we 201 struikelsteentjes gelegd in Dordrecht, maar nog nooit zijn ze weggehaald. Dit had ik niet verwacht", reageerde Kees Weltevrede van de stichting Stolpersteine Dordrecht bij Goedemorgen Nederland van WNL. "Ik vind het schokkend."

Burgemeester van Dordrecht Wouter Kolff noemt de diefstel op Twitter "buitengewoon bedroevend". "Deze struikelstenen zijn een herinnering aan mensen die zijn afgevoerd en omgebracht om wie ze waren. Degene die dit (bewust) heeft gedaan, is van harte welkom op het stadskantoor om me uit te leggen waarom."

De stenen worden vervangen door nieuwe. Een inwoner van Dordrecht heeft aangeboden om de nieuwe stenen te bekostigen, aldus de stichting.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl