De Amerikaanse oud-president Donald Trump
NOS Nieuws

Rechtszaak tegen Trump over bezit geheime documenten uitgesteld

De federale rechter in de Amerikaanse staat Florida heeft de rechtszaak tegen oud-president Donald Trump over het bezit van geheime documenten voor onbepaalde tijd uitgesteld. Die zaak zou op 20 mei van start gaan.

Het besluit van de rechter werd al verwacht. Trump moet op dit moment ook in New York voor de rechtbank verschijnen. Die zaak gaat over het betalen van zwijggeld tijdens de presidentsverkiezingen van 2016. Zijn advocatenteam zou dan in dezelfde periode in New York en Florida bij zittingen moeten zijn.

Rechter Aileen Cannon zegt dat het "onbedachtzaam" zou zijn om op dit moment een nieuwe datum te prikken. Daarmee neemt wel de kans af dat de zaak nog voor de verkiezingen van november wordt behandeld. Trump wil dan namens de Republikeinen opnieuw een gooi doen naar het presidentschap.

Trump wordt verdacht van het illegaal verzamelen van geheime overheidsdocumenten in zijn resort Mar-a-Lago in Palm Beach. Die zou hij hebben meegenomen toen hij in 2021 het Witte Huis in 2021 moest verlaten. Ook zou hij pogingen van de FBI om de documenten terug te krijgen hebben gedwarsboomd. In totaal lopen er veertig aanklachten tegen hem in deze zaak. Trump zegt dat hij op alle punten onschuldig is.

Vorig jaar lekte een audio-opname uit waarin Trump zegt dat hij geheime documenten in handen heeft die niet officieel zijn vrijgegeven. Dit zijn enkele fragmenten:

Trump spreekt over geheime documenten in gelekte opname

In totaal lopen er vier strafzaken tegen Trump. Op dit moment moet Trump voor de rechter verschijnen vanwege beschuldigingen van het betalen van zwijggeld aan porno-actrice Stormy Daniels. Zij kwam gisteren voor het eerst aan het woord in de rechtszaal. De verwachting is dat er ruim voor de verkiezingen nog een uitspraak komt.

Daarnaast moet de oud-president ook nog voorkomen vanwege pogingen om de verkiezingsuitslag van 2020 ongedaan te maken. Die zaak zal vermoedelijk pas na de presidentsverkiezingen van november worden behandeld. Verder loopt er nog een zaak over Trumps rol bij de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl