Vluchtelingen in het Syrische kamp Al-Hol, de personen op deze foto komen niet voor in dit artikel
NOS Nieuws

Twee terrorismeverdachten en hun kinderen overgebracht naar Nederland

Twee Nederlandse vrouwen die van terrorisme worden verdacht zijn met hun twee kinderen uit Syrië overgebracht naar Nederland. Dat schrijven de demissionaire ministers Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) en Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer.

Met hulp van de Verenigde Staten is het viertal naar Nederland gebracht. Na aankomst zijn de twee vrouwen aangehouden. Hun kinderen zijn overgedragen aan de Raad voor de Kinderbescherming. Over de identiteit van de vrouwen, wanneer ze naar Syrië zijn vertrokken en waarvan ze precies worden verdacht, worden verder geen mededelingen gedaan.

Ook het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een persverklaring gegeven over de operatie. Behalve de Nederlandse verdachten zijn ook elf Amerikaanse staatsburgers teruggehaald, volgens de VS het grootste aantal tot nu toe. Er werden ook zes Canadese burgers en een Finse burger opgehaald.

De VS schat dat er zo'n 30.000 mensen uit zestig landen verblijven in de vluchtelingenkampen Al-Hol en Al-Roj, onder wie vooral kinderen.

Uitreizigers

Uit Nederland zijn volgens inlichtingendienst AIVD sinds 2012 zo'n 300 mensen uitgereisd naar Syrië en Irak. Onder hen zijn zo'n honderd vrouwen.

Zij zouden zich daar hebben aangesloten bij jihadistische groepen, voornamelijk Islamitische Staat. Het merendeel is inmiddels teruggekeerd of overleden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl