NOS Sport

Miami-winnaar Norris rook zijn kans: 'Kon Max zien, en dan is er hoop'

Na ruim vijf seizoenen heeft Lando Norris zijn eerste Formule 1-zege binnen. In een race in Miami waarin het voor Max Verstappen niet liep zoals hij wilde, sloeg de Brit van McLaren toe en werd hij de 114de grandprixwinnaar in de geschiedenis van de Formule 1.

"Het voelde ongelofelijk, met het goede publiek en het hele team", zei Norris over hoe het was om zijn zege te vieren. "Ik weet niet wat ik moet zeggen. Ik voel blijheid, ik lach en dat is niet altijd het geval. Ik droom van deze dagen, vandaag was de dag."

'Lando no-wins'

Tot deze race had Norris het record in handen van meeste podiums zonder zege: vijftien keer. Of deze overwinning een opluchting was?

"Hoeveel ik ook nee wil zeggen, is het wel zo. Ik ben vaak dichtbij geweest, maar het lukte nooit. Een hoop mensen hadden twijfels, maar ik maakte me geen zorgen. Ik had meer vertrouwen dan ooit dat ik en het team hebben wat nodig is. Ik had geduld, deed elke keer mijn ding en ik wist dat mijn tijd zou komen."

'Lando no-wins' werd een ding op social media. Ik ben blij om nu te bewijzen dat deze mensen het mis hadden."

McLaren-directeur na winst Norris: 'Hij had hoe dan ook van Max gewonnen'

De Engelsman zei dat hij hoopte dat zijn eerste zege op Silverstone zou zijn. "Maar in Miami kun je beter uitgaan", voegde Verstappen toe.

'Zat er aan te komen'

Volgens de Nederlander zat de winst van Norris er lange tijd aan te komen. "Ik ben blij om door hem verslagen te zijn. Hij verdiende het, hij was mijlen sneller."

"Ik zag hem niet in het begin, ik focuste op Piastri en de Ferrari's. Bij mijn pitstop hoorde ik zijn snelheid, dat was ongekend. Dat kon ik niet. Ik wist dat ik zonder safety car moest pushen om hem achter me te houden, maar de safety car kwam. Dat is racen, soms zit het mee, soms zit het tegen."

Norris zelf zei dat het zonder safety car een lastig verhaal was geworden. "Ik had de snelheid, maar zonder neutralisatie had ik meerdere coureurs moeten inhalen."

Verstappen wilde niet nadenken of hij zonder safety car wel gewonnen had. "Als mijn moeder ballen had, was het mijn vader", counterde de Nederlander, die ook grappend uitlegde waarom hij tijdens de race tegen een paaltje reed. "Ik vond 'm niet mooi, dus ik wilde 'm weghalen. En ik testte de betrouwbaarheid van mijn voorvleugel, een kleine crashtest."

Verstappens teambaas Horner: 'Safety car pakte niet goed uit voor ons'

In de eerste bocht zorgde Sergio Pérez voor een hachelijke situatie. De Mexicaan remde zeer laat en raakte bijna teamgenoot Verstappen. Of was er zelfs contact? "Zeker schrok ik. Toen ik instuurde zag ik hem blokkeren. Er zat zelfs een schram op mijn auto, het had een drama kunnen zijn voor het team. Daar hadden we geluk", aldus Verstappen.

Ook Norris schrok van het moment in de eerste ronde. "Ik had kleine flashbacks naar de sprintrace, ik moest bocht 1 overleven." Norris lag in de eerste ronde al uit de sprintrace door een crash in bocht 1.

"Ik deed het rustig aan, we hadden goede snelheid. Ik zat lang achter Pérez, maar ik kon Max nog zien. Als je Max kan zien, is er hoop. Dat gebeurt niet vaak. Ik wist dat er kansen zouden komen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl