Malik Tillman (PSV)
NOS Voetbal

Tillman groeide uit tot steunpilaar en staat nu op kruispunt: PSV of terug naar Bayern?

'Succes heeft vele vaders', zo luidt een spreekwoord. Als dat klopt, is Malik Tillman zeker een van de vaderfiguren van PSV dit seizoen. Maar daar zag het lange tijd niet naar uit.

Tillman, een jonge Amerikaan die wordt gehuurd van Bayern München, moest het in de eerste seizoenshelft vooral doen met invalbeurten. Inmiddels is hij uitgegroeid tot onbetwiste basisspeler en zou PSV hem dolgraag langer aan zich binden. De 21-jarige middenvelder staat op een kruispunt.

Lyrische Bosz

Zijn trainer Peter Bosz is in ieder geval lyrisch over Tillman. Op de persconferentie voorafgaand aan het duel met Sparta stak Bosz de loftrompet. "Malik is een mooie beweger, technisch vaardig. Hij ziet dingen sneller dan de gemiddelde speler en koppelt dat aan een goede teamspirit. En hij is ongelofelijk voetbalintelligent."

Niet geheel verrassend beschikt Bosz dus het liefst ook volgend seizoen over Tillman. "Ik vind hem een geweldig mens en een geweldige voetballer. Als hij zich zo blijft doorontwikkelen, wordt hij een speler voor de absolute top. Dus zou ik hem er graag bij houden, net zoals ik alle spelers uit deze selectie erbij zou willen houden."

En dat terwijl Bosz het talent aanvankelijk amper als basisspeler gebruikte. De Amerikaan is echter niet iemand die daardoor van slag raakt.

Goaltjesdief Tillman: belangrijk als afmaker voor PSV

"In het begin speelde ik inderdaad niet veel, maar dan is het zaak om bescheiden en gefocust te blijven", vertelt een ontspannen Tillman. "We begonnen fantastisch aan het seizoen, en de spelers op mijn positie deden het geweldig. Ik wist dat ik op mijn kans moest wachten en die moest pakken als ik hem kreeg."

Inmiddels is Tillman uitgegroeid tot een van de sterkhouders van dit PSV, in april stond hij in alle competitieduels van de club in de basis. Ook in beide ontmoetingen met Borussia Dortmund in de achtste finales van de Champions League stond hij aan de aftrap.

Met negen competitietreffers leverde hij bovendien een grote bijdrage aan het aanstaande kampioenschap van PSV. Al wil hij zelf nog niet te vroeg juichen.

Duitse mentaliteit

"Misschien is het een Duits mentaliteitsdingetje", lacht Tillman, die in Duitsland geboren werd en de jeugdopleiding van Bayern München doorliep. "In de academie van Bayern gaat het alleen maar over winnen. Voor mij werkt het zo: als het niet officieel is, dan is de job nog niet gedaan."

Behaalt PSV minstens een punt in het thuisduel met Sparta, dan is de buit binnen. "Dan mag er een feest gevierd worden", vindt Tillman, "Maar we zijn ook nog in de race voor het puntenrecord en als ik voor mezelf spreek: dat wil ik halen ook."

Malik Tillman (PSV)

Met het binnenhalen van het kampioenschap zit het seizoen er voor PSV min of meer op, aangezien de Eindhovenaren niet meer actief zijn op andere fronten. Dus kan de focus van Tillman op komend seizoen: waar speelt hij dan?

Marcel Brands, algemeen directeur van PSV, liet zich al ontvallen dat PSV een definitieve transfer van Tillman wel ziet zitten. Er staat namelijk een clausule in zijn contract die bepaalt dat de Eindhovenaren hem voor een bepaald bedrag kunnen overnemen van Bayern. Naar verluidt bedraagt die som tien miljoen euro.

"Het is een kwestie van zitten en wachten", zegt Tillman. "Voor mij draait het om wedstrijden spelen en minuten maken. Als een club me dat perspectief op speeltijd kan geven, dan zal ik altijd luisteren. Ik hou van mijn tijd hier, dus als ik bij PSV uitkom, ben ik meer dan happy om te blijven."

Tillman over zijn toekomst: PSV of Bayern?

Dan zal Bayern München moeten meewerken. Dat is nog niet zomaar gezegd: de Duitse grootmacht heeft op zijn beurt óók een clausule in het huurcontract met PSV staan. Als de Eindhovenaren Tillman overnemen, kunnen de Duitsers hem weer voor een bepaald bedrag terugkopen.

Tillman zit dus in de wachtkamer. "Ik kan er echt niks over zeggen. Bayern krijgt ook nog een nieuwe coach, daar hangt het ook vanaf. De clubs moeten er onderling eerst uit zien te komen."

Blik op 2026

Voor de Amerikaans international is zijn keuze van komende zomer belangrijk met het oog op de langere termijn. Hij wil koste wat het kost bij de Amerikaanse selectie zitten voor het WK 2026, dat wordt georganiseerd in de Verenigde Staten, Mexico en Canada. Een basisplaats bij zijn club is daarbij van groot belang.

"Dat is een enorme kans om de wereld te laten zien dat het Amerikaanse voetbal there is. We willen laten zien dat we echt kunnen voetballen, met een jong team, dat vol potentie zit. Ik wil daar laten zien wat we kunnen."

Het zijn grote dromen voor de schuchtere jongen van bijna 22. Voordat hij mag stralen op het wereldtoneel staat eerst de kampioenswedstrijd in eigen huis tegen Sparta op het programma.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl