Peter Bosz na de winst in de Johan Cruijff Schaal
NOS Voetbal

PSV kan vanavond kampioen worden, mede door het cadeauboek van Bosz

Vanavond kan eindelijk gebeuren wat al lange tijd in de sterren staat geschreven: PSV kan de landstitel pakken.

Als de Eindhovenaren winnen bij sc Heerenveen en Feyenoord punten laat liggen bij Go Ahead Eagles, is de ploeg van Peter Bosz niet meer te achterhalen. Ook als PSV gelijkspeelt in Heerenveen en Feyenoord verliest van Go Ahead, is de titel binnen in Eindhoven.

Voor PSV zou het de eerste landstitel betekenen sinds 2018. En dat werd mede mogelijk gemaakt door een boek dat Bosz de gehele PSV-selectie voorafgaand aan het seizoen cadeau deed. "Ik dacht: wow, als ik voetballer was, dan had ik dit boek willen lezen," aldus de trainer.

Meedogenloos

Op het trainingskamp van PSV in Spanje in januari had vleugelaanvaller Johan Bakayoko het al over het boek dat hij had gekregen van Bosz: 'Meedogenloos', van de Amerikaan Tim Grover. Die werkte als individuele coach onder anderen met basketbaliconen als Michael Jordan en Kobe Bryant.

Bosz gaf PSV-selectie een boek: 'Wilde de jongens wat inspiratie meegeven'

"From good, to great, to unstoppable", luidt de ondertitel, die Bakayoko zonder problemen opdreunt. Hij las het boek en stak er veel van op. "Ik geloof erin dat het mentale aspect alles is. Negentig procent van de dingen in voetbal is te verbeteren. Voetbal is een cognitieve sport, vind ik."

Desgevraagd vatte Bosz, op hetzelfde trainingskamp, de essentie van het boek samen. "Het gaat er eigenlijk om: als je de absolute top wil bereiken, hoe ziet dat eruit en wat is er voor nodig? Een belangrijk deel gaat over hoe je met tegenslag omgaat, maar ook met succes."

Bakayoko kreeg een boek van trainer Bosz: 'Het mentale aspect is alles'

Ook Bosz' assistenten lazen het werk over het mentale aspect achter topsport en waren lovend. "Ik vond het een mooi boek, dat ik graag als speler had gelezen", vertelde Bosz. "Dus was het een simpel besluit om het boek cadeau te doen aan de PSV-selectie."

Aan de top gebleven

Ogenschijnlijk heeft het boek effect gehad. PSV pakte snel de leiding in de eredivisie en gaf die het hele seizoen niet meer uit handen. De eerste zeventien competitiewedstrijden werden allemaal gewonnen, pas in speelronde 27 werd de eerste nederlaag geleden. Ook bereikten én overleefden de Eindhovenaren de groepsfase van de Champions League.

Kortom: PSV bereikte dit seizoen de top en bleef daar. Bosz kwam er op de persconferentie voorafgaand aan de potentiële kampioenswedstrijd nog even op terug. "Ik wilde de jongens er wat inspiratie meegeven. De hoop was dat het een steentje kon bijdragen dit seizoen."

Of iedereen het boek net als Bakayoko uitgelezen heeft, durft Bosz niet te stellen. "Af en toe is er een individuele speler nog op teruggekomen. Maar als je kijkt hoe het seizoen is verlopen, zou je zeggen dat iedereen het gelezen heeft", voegde hij er met een knipoog aan toe.

Cleaner

Een belangrijk begrip in het boek: het zijn van een 'cleaner'. Dat is volgens Bosz een sporter die meedogenloos is voor zichzelf en de concurrentie. Iemand die er alles aan doet om aan de top te komen en daar te blijven.

Voorbeelden heeft Bosz genoeg. Naast Jordan noemt hij ook de Nederlanders Max Verstappen en Mathieu van der Poel. En, opvallend genoeg, een speler uit zijn eigen selectie.

"Als je geluk hebt, heb je één cleaner in je selectie. En ik denk dat ik die wel heb", stelt hij cryptisch. Wie dat dan is? "Nee, het heeft geen zin om zijn naam te noemen."

Wellicht staat de PSV-cleaner vanavond op in de kampioenswedstrijd tegen Heerenveen, om de Eindhovenaren de 25ste landstitel in de clubgeschiedenis te schenken. En Bosz zelfs zijn eerste landstitel ooit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl