Duizenden demonstranten vroegen in Canberra aandacht voor een recente geweldsgolf tegen vrouwen
NOS Nieuws

Drie dagen op rij protesten in Australië tegen geweld tegen vrouwen

In verschillende steden in Australië is de afgelopen drie dagen geprotesteerd tegen geweld gericht tegen vrouwen. Onder meer in Sydney, Melbourne en Adelaide gingen duizenden mensen de straat op om aandacht te vragen voor nieuwe cijfers over femicide.

Uit de cijfers blijkt dat er tot nu toe in 2024 gemiddeld iedere vier dagen een vrouw is gedood in Australië. Het zijn er volgens de Australische nieuwszender ABC al 27, bijna twee keer zo veel als in dezelfde periode vorig jaar.

Onder andere in Melbourne en Canberra gingen Australiërs de straat op:

Australiërs protesteren tegen geweld tegen vrouwen: 'Zoveel hebben hun leven verloren'

De demonstranten eisen strengere wetgeving tegen gendergerelateerd geweld. Ook willen ze dat premier Albanese de noodtoestand uitroept vanwege de geweldsgolf.

Eerder deze maand stak een man bijvoorbeeld zes mensen dood in een winkelcentrum in Sydney, onder wie vijf vrouwen. Volgens de politie zocht de man doelbewust vrouwelijke slachtoffers uit.

'Nationale crisis'

Bij een protest in de Australische hoofdstad Canberra gaf Albanese een toespraak. Daarin riep hij op tot cultuurverandering en hij benadrukte de noodzaak dat mannen hun gedrag veranderen. Eerder noemde hij het geweld tegen vrouwen al een "nationale crisis" en een "epidemie".

Maar het verzoek om de noodtoestand uit te roepen, wees hij van de hand. Volgens Albanese is de noodtoestand bedoeld om snel geld vrij te spelen bij bijvoorbeeld hevige bosbranden, terwijl het hier gaat om een langetermijnproces. "We moeten dit week na week, maand na maand en jaar na jaar aanpakken", zei hij. Woensdag komt het Australische kabinet samen voor een spoedvergadering over geweld van mannen tegen vrouwen.

Het is niet de eerste keer dat er in Australië aandacht gevraagd wordt voor geweld tegen vrouwen. In 2021 werd ook door het hele land geprotesteerd, nadat er verhalen naar buiten waren gekomen over misbruik en seksueel geweld binnen de Australische politiek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl