Een vrouw koopt een koud drankje op een markt in Myanmar, waar het al dagen bijzonder warm is voor de tijd van het jaar
NOS Nieuws

Extreme hittegolf in Zuid- en Zuidoost-Azië

Landen in Zuid- en Zuidoost-Azië kampen al dagen met extreme hitte. In Thailand, Myanmar en India is 45 graden gemeten en in Manilla, de hoofdstad van de Filipijnen, bereikte de gevoelstemperatuur ook die hoogte.

Het einde van de hittegolf lijkt nog niet in zicht, daarom blijven de scholen in de Filipijnen de komende twee dagen gesloten. In Thailand, waar de hitte dit jaar al dertig levens heeft geëist, waarschuwen de autoriteiten voor "ernstige omstandigheden". In het noorden van het land werd vorige week voor het eerst in de geschiedenis een temperatuur van 45 graden gemeten.

Ook in Cambodja, Myanmar en Bangladesh is het ruim boven de 40 graden. In Bangladesh waren de scholen een aantal dagen dicht vanwege de hitte, maar morgen gaan ze weer open.

Naar verwachting houdt de hitte nog enkele dagen aan. De komende maand worden weer lagere temperaturen verwacht in de regio.

Minder Indiërs naar de stembus

De hitte lijkt ook invloed te hebben gehad op de eerste stemronde van de landelijke verkiezingen in India, die afgelopen week werd gehouden. De opkomst in de grootste democratie ter wereld was opvallend laag: 4 procentpunt lager in vergelijking met de eerste verkiezingsfase in 2019. Dat gaat om bijna 8 miljoen mensen.

Volgens wetenschappers van de internationale onderzoeksgroep World Weather Attribution (WWA) worden extreme hittegolven op het Zuid-Aziatische subcontinent door klimaatverandering dertig keer meer waarschijnlijk in de toekomst.

Tien maandrecords op rij

2023 was wereldwijd het warmste jaar ooit gemeten en volgens experts is de kans groot dat dat record maar één jaar in de boeken blijft. Sinds juni vorig jaar was elke maand warmer dan ooit gemeten, goed voor intussen tien maandrecords op rij.

De hoge temperaturen worden behalve door klimaatverandering ook veroorzaakt door het weerfenomeen El Niño. Daarvan is sprake als de oppervlaktetemperatuur van het water in de Stille Oceaan rond de evenaar warmer is dan gemiddeld. In de tropen kan dit leiden tot extreem weer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl