NOS Voetbal

AZ bezorgt NEC volgende kater en pakt de winst in Nijmegen

Bekijk de samenvatting van NEC-AZ

NEC heeft na de kater van de verloren bekerfinale van een week geleden tegen Feyenoord (0-1) een nieuwe domper te verwerken gekregen in de jacht op Europees voetbal. De nummer zes van de ranglijst had bij winst in eigen huis op AZ nummer vijf Ajax kunnen passeren, maar verloor met 3-0 van de Alkmaarders.

AZ weet zich door de overwinning zo goed als zeker van de vierde plaats, die goed is voor de groepsfase van de Europa League. Ajax zou nog langszij kunnen komen, maar heeft een veel slechter doelsaldo.

Toevalligheid

Er was NEC veel aan gelegen om de teleurstelling van De Kuip snel van zich af te spelen en daar gaf de ploeg van trainer Rogier Meijer ook al na tien tellen blijk van toen Tjaronn Chery AZ-doelman Mathew Ryan tot handelen dwong. Maar daar bleef het lange tijd bij.

AZ stelde daar nog minder tegenover, maar kwam door een toevalligheid wel na een kwartier op voorsprong. Een steekpassje van Vangelis Pavlidis belandde via de voet van NEC-speler Mees Hoedemakers voor de voeten van Dani de Wit, die vervolgens weinig moeite had om de buitenkans te verzilveren: 0-1.

Dani de Wit (nummer 10) scoort voor AZ: 0-1

Daarmee was het nog niet voorbij met de tegenslag voor NEC, want halverwege de eerste helft moest Philippe Sandler, door een enkeling bestempeld als de beste man op het veld tijdens de bekerfinale van vorige week, met ogenschijnblijk een hamstringblessure naar de kant.

Na de openingstreffer van De Wit, aanvoerder bij het ontbreken van de geblesseerde Jordy Clasie, viel er opnieuw weinig te beleven voor beide doelen. De enige scoringskans was voor Kodai Sano, die zijn hoofd zette tegen een voorzet van Rober González, maar verzuimde een hoek te kiezen.

Efficiënt AZ

In de tweede helft ging NEC met aanvaller Sontje Hansen voor rechtsback Brayann Pereira op zoek naar een doelpunt, wat dit seizoen in alle vijftien competitiewedstrijden in eigen huis gelukt was. Het was echter opnieuw het efficiënte AZ dat toesloeg.

Een passje van Ruben van Bommel, dat de buitenspel staande Pavlidis liet lopen, werd door Mees de Wit net binnen gehouden. Zijn voorzet kwam via de opnieuw ongelukkige Hoedemakers alsnog terecht bij Pavlidis, die met een schuiver doelman Jasper Cillessen bij de verre paal verschalkte: 0-2.

Zijn 27ste competitiedoelpunt van het seizoen bracht de Griek, die op de topscorerlijst PSV'er Luuk de Jong bijhaalde, naast AZ-icoon Kees Kist. Die scoorde in de jaargang 1978/1979 in 22 verschillende duels in de eredivisie en moet dat clubrecord nu delen met Pavlidis.

Vangelis Pavlidis viert zijn treffer, terwijl Tjaronn Chery baalt

Een grotere achterstand bleef de thuisclub bespaard omdat Sven Mijnans, na goed voorbereidend werk van Pavlidis, rechtdoor schoot en zo Cillessen de kans gaf de inzet te keren. Aan de andere kant deed Mathias Ross, de vervanger van Sandler, het niet veel beter.

Kroon op werk

Het bleef voor NEC zoeken naar openingen in de Alkmaarder defensie, maar die gaf geen krimp. Integendeel, AZ zette in de extra tijd de kroon op het werk met de 0-3 van invaller Ernest Poku.

De achterstand van AZ op nummer drie FC Twente is nu weer vijf punten, in de wetenschap dat de de mannen van coach Maarten Martens volgende week de ploeg uit Enschede op bezoek krijgen. De derde plek levert aan het eind van de rit een ticket voor de voorronde van de Champions League op.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl