NOS Voetbal

Als rook is opgetrokken, wint Feyenoord bekerfinale van NEC

Feyenoord heeft in een tumultueuze finale van de KNVB-beker tegen NEC in De Kuip aan het langste eind getrokken. Na een tweede, lange onderbreking vanwege slecht zicht als gevolg van rook maakte Igor Paixão in de tweede helft het winnende doelpunt: 1-0.

Ondanks een overtal door een rode kaart voor Feyenoorder Yankuba Minteh slaagde NEC er daarna niet meer in terug te komen. De Rotterdammers wonnen voor de veertiende keer in de historie de KNVB-beker.

Zwarte rook in De Kuip zorgde ervoor dat het duel twee keer moest worden stilgelegd

Na vier verloren bekerfinales (in 1973, 1983, 1994 en 2000) was NEC naar De Kuip afgereisd om geschiedenis te schrijven. Aan de steun lag het niet. De 17.500 NEC-fans zorgden in 160 bussen en talloze auto's voor een rood-zwart-groen lint op de snelweg richting Rotterdam.

Ook de Feyenoord-fans waren in eigen huis uiteraard ruim vertegenwoordigd. Het enorme groenwitte spandoek van de Rotterdammers met de tekst 'Destroyer of dreams', 'Vernietiger van dromen', gaf klip en klaar de intenties van Feyenoord weer.

Lange ballen

NEC maakte er vanaf de start een echte wedstrijd van in een zonovergoten Kuip. Met lange ballen onder meer. Daarmee stuurde ex-Feyenoorder Calvin Verdonk spits Koki Ogawa weg, maar Dávid Hancko greep in voordat de spits gevaarlijk kon worden.

In de achtste minuut kwam NEC voor het eerst dicht bij de goal. Bart van Rooij zette voor van rechts en Youri Baas had een krachtige kopbal in huis. Op de lijn bracht Timon Wellenreuther knap redding en in tweede instantie had de keeper de bal klemvast.

  • ANP
  • ANP
    Kopbal Baas
  • ANP
    Tjaronn Chery scoort, maar de goal wordt afgekeurd

Een korte, eerste onderbreking vanwege vuurwerk en gebrekkig zicht kwam Feyenoord niet slecht uit. Het bood coach Arne Slot gelegenheid zijn team te instrueren over hoe het beter moest, al bleven de gevaarlijke momenten vooral beperkt tot schoten van afstand, van onder anderen Paixão.

Ramiz Zerrouki, de vervanger van de geblesseerde Mats Wieffer, schoot in kansrijke positie over. De Rotterdammers hielden vooral moeite met de vrije rol van Tjaronn Chery, die zich slim van rechts naar binnen, naar voren en tussen de linies bewoog.

Afgekeurde goal NEC

De 35-jarige routinier van NEC vond in de 30ste minuut zelfs het net. Na een snelle inspeelpass van Verdonk op Ogawa, belandde de bal na twee aanrakingen van de Japanner voor de voeten van Chery en die schoot binnenkant paal raak. Helaas voor NEC stond hij buitenspel.

De tweede helft begon zonder wissels, maar wel met een offensiever Feyenoord, dat NEC gelijk onder druk zette. Weer werd de wedstrijd stilgelegd, dit keer voor langere tijd. Als gevolg van vuurwerk stond een spandoek in brand, 'Destroyer of dreams' ging in rook op.

Paixão scoort na tweede rookpauze

Zo ging de bekerfinale pas om 19.35 uur, meer dan anderhalf uur na het startsignaal, verder in de 55ste minuut. Dit keer kwam de onderbreking NEC gezien het wedstrijdbeeld niet slecht uit om een antwoord te vinden op de toenemende Rotterdamse druk.

Feyenoord ging echter gewoon door en via schoten van Quinten Timber was de ploeg van Slot meteen weer gevaarlijk. NEC-keeper Jasper Cillessen bracht twee keer redding, maar in de 59ste minuut capituleerde hij op een inzet van Paixão.

Santiago Gimenez had een uitstekende voorzet in huis en Paixão schoot via de vingertoppen van Cillessen en de binnenkant van de paal binnen. Met verse krachten Rober González, Sontje Hansen en Sylla Sow ging NEC daarna op zoek naar de gelijkmaker.

Feyenoord verder met tien man

Een doelpunt van Lutsharel Geertruida werd vanwege buitenspel afgekeurd en een domme overtreding van Yankuba Minteh op Philippe Sandler leverde de Gambiaan een minuut na zijn eerste een tweede gele kaart op.

Met elf tegen tien kreeg NEC meerdere goede mogelijkheden. Van rechts zette Bart van Rooij voor en gleed invaller Sow de bal een meter naast. Ook Rober González was gevaarlijk en Sandler knalde van afstand. Timon Wellenreuther hield zijn doel schoon.

Aan de andere kant liet Ayase Ueda, de vervanger van Gimenez, na om de wedstrijd definitief te beslissen. Terwijl de zon plaats had gemaakt voor regen in De Kuip floot arbiter Serdar Gözübüyük voor het eindsignaal. Voor NEC bleef het bij dromen van bekerwinst.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl