NOS Voetbal

FC Barcelona verslaat Chelsea en speelt vierde Champions League-finale op rij

Bonmatí en Rolfo schieten Barcelona langs Chelsea in halve finales Champions League

Titelhouder FC Barcelona heeft voor het vierde jaar op rij de finale van de Champions League bereikt. De Catalaanse vrouwen versloegen Chelsea in Londen met 2-0, nadat de Engelse vrouwen de eerste wedstrijd nog verrassend met 1-0 hadden gewonnen in Barcelona.

Barcelona speelt in de finale tegen Olympique Lyonnais of Paris Saint-Germain, die zondag tegen elkaar spelen. Het eerste duel eindigde in een 3-2 zege voor Lyon.

De beslissende goal in Londen kwam van de voet van Fridolina Rolfo, een penalty vijftien minuten voor tijd. Chelsea speelde op dat moment al een kwartier met tien speelsters, omdat Kadeisha Buchanan binnen vijf minuten twee gele kaarten kreeg. De tweede gele kaart was enigszins makkelijk gegeven, Buchanan speelde namelijk de bal.

Kaart met invloed

De rode kaart had grote invloed op de wedstrijd, want Barcelona kon na het wegsturen van Buchanan in de ontstane ruimte het vlotte combinatiespel nog beter uitvoeren. Jagend op de nodige tweede goal. Na de 0-2 persten de tien van Chelsea er nog een slotoffensief uit, maar dat leverde niets kansrijks meer op.

Toch hoeft Chelsea zich niet te schamen voor de thuisnederlaag. Barcelona, waar Esmee Brugts de hele wedstrijd op de bank bleef zitten, gaat de vierde Champions League-finale in vier jaar tijd spelen. De Spanjaarden verloren in 2022 van Lyon en wonnen in 2023 van VfL Wolfsburg en in 2021 van Chelsea.

Aitana Bonmati viert de 1-0 met Keira Walsh

Een stunt en de ultieme revanche voor 2021 leek even in de maak. Want Chelsea begon scherp aan de return op het volle Stamford Bridge. De Engelsen verdedigden geconcentreerd, sloegen de Spaanse aanvallen zorgvuldig af en loerden op de counter.

De eerste poging tussen de palen van Barcelona vond pas plaats na ruim twintig minuten. Graham Hansens volley had een listige stuit, maar Chelsea-keepster Hannah Hampton was alert genoeg. Tegen de 1-0 van Aitana Bonmati kon Hampton weinig beginnen, nadat de Spaanse middenvelder behendig was weggedraaid en via een touché de bal de verre hoek inschoof.

Voor open doel op lat

Niet lang na die openingsgoal kreeg Chelsea via Melanie Leupolz de grootste kans van de wedstrijd. Na een sterke actie van Lauren James, dribbelend op de flank en de bal bekeken terugleggend, pegelde Leupolz de bal voor open doel op de lat. Dichter bij de finale kwam Chelsea niet.

De nederlaag betekende het eerste verlies voor Chelsea in tien Champions League-duels. De laatste nederlaag was in de halve finales vorig jaar. Ook toen waren de vrouwen van Barcelona te sterk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl