Geert Wilders op CPAC
NOS Nieuws

Wilders in Hongarije: 'Ik ga de onderhandelingen hier niet in gevaar brengen'

PVV-leider Wilders verwacht dat Europese partijen die lijken op de PVV een zelfde overwinning gaan behalen als zijn eigen partij bij de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen. In zijn toespraak op de Conservative Political Action Conference (CPAC) in Hongarije zei hij dat kiezers genoeg hebben van "de politiek van open grenzen en massa-immigratie".

Naar de speech van Wilders werd door veel mensen met belangstelling uitgekeken. Zou Wilders voor zijn politieke partners in de kabinetsformatie te ver gaan met zijn teksten of niet?

Wilders maakte meteen aan het begin van zijn verhaal een eind aan alle twijfel:

Wilders (PVV) op rechts-conservatief congres in Hongarije: 'Ik breng de onderhandelingen niet in gevaar'

"Ik richt mij even tot de Nederlandse journalisten", zei hij. "Die denken dat ik met uitspraken de onderhandelingen in gevaar ga brengen. Maar dat zal ik niet doen. Een grote partij zijn brengt grote verantwoordelijkheid met zich mee." Hij zei dat hij hoopt dat de onderhandelingen met VVD, NSC en BBB slagen.

In het vervolg van zijn toespraak waarschuwde hij voor toekomstige immigratie vanuit Afrikaanse landen, wokisme en cultuurrelativisme. Invloeden waarvan hij vindt dat die een gevaar zijn voor de "joods-christelijke" culturen en samenlevingen van Europese landen. Hij adviseerde de politici in de zaal ook deze agenda te kiezen en daar "stop" tegen te zeggen. "Dan vinden de kiezers de conservatieve partijen vanzelf."

Trump en Orbán

CPAC is een bijeenkomst van ultraconservatieve politici uit de hele wereld, naar het voorbeeld van de CPAC in de Verenigde Staten. Oud-president Trump sprak zijn politieke vrienden in Hongarije toe via een videoboodschap. De Hongaarse premier Orbán was de gastheer van het evenement.

De conferentie kreeg vooraf al veel media-aandacht. Bepaalde journalisten werden geweigerd omdat ze volgens de organisatie "te woke" zijn. Ook de NOS was niet welkom binnen. De toespraken op de conferentie waren wel te volgen via een livestream.

Andere sprekers waren feller dan Wilders en spraken over een strijd tegen "immigratie en globalisten uit Washington en Brussel". Ook de omstreden omvolkingstheorie kwam aan de orde. Volgens die nooit bewezen aantijging is de komst van niet-westerse migranten een bewust plan van de overheid, met als doel het vervangen van de oorspronkelijke westerse bevolking.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl