Willem II viert de 2-0 tegen VVV Venlo
NOS Voetbal

Promotie naar eredivisie lonkt voor Willem II: 'Leeft in de hele stad'

De landstitel van PSV is nog niet officieel en ook in de eredivisie voor vrouwen heeft FC Twente de schaal nog niet definitief binnen. Vanavond kan de champagne in Tilburg wellicht wel ontkurkt worden. Niet voor een titel, wel voor promotie.

"Het leeft in de hele stad. Iedereen wil graag weer terug. Als het nu lukt, zorgt het voor opluchting en rust", zegt hoofd jeugdopleiding van Willem II Arjan Swinkels, die zelf acht jaar in het eerste elftal van de club speelde.

Als Willem II, koploper in de eerste divisie, vanavond wint van nummer drie FC Groningen, kan de Tilburgers een plek bij de eerste twee niet meer ontgaan. De beste twee ploegen promoveren direct naar de eredivisie.

"Het wordt een lastige pot. Groningen is het best in vorm. Aan de andere kant moeten ze, terwijl Willem II dat niet hoeft. Groningen gaat zijn eigen concept volgen en ik ben benieuwd hoe Willem II gaat spelen. Ik denk niet dat Willem II bij een gelijke stand veel risico's gaat nemen, want bij een gelijkspel houd je het gat van vier punten", aldus Swinkels.

Gezonde spanning

Voor Willem II zou het de derde promotie van deze eeuw zijn. Na degradaties in 2011 en 2013 sprong de club het daaropvolgende jaar terug naar het hoogste niveau. Ditmaal had Willem II een jaartje extra nodig. Vorig seizoen eindigde de club als vierde en werd in de play-offs meteen verloren van VVV-Venlo.

Erg zenuwachtig is clubman Swinkels niet. "Maar ik heb wel een gezonde spanning. Ik denk dat iedereen bij Willem II voelde dat het een cruciaal jaar is om te promoveren. Nu kan je je daarmee belonen. Het is geen alles of niets, maar het zou heel fijn zijn als het de eerste wedstrijd meteen zou lukken."

Arjan Swinkels in duel met Marc Janko

"Lukt het vandaag niet, dan zijn er nog twee wedstrijden. Het is een ander soort druk dan als het echt moet, maar het zou heel mooi zijn als het vandaag lukt. En het is lekker dat het tegen een directe concurrent is, dan kun je laten zien dat je het dubbel en dwars verdient."

Voetbal op zaterdag en zondag

Dat Swinkels na dit seizoen, naar eigen keuze, vertrekt als hoofd jeugdopleiding, maakt qua gevoel niets uit. "Ik ben daarin ook gewoon een supporter, ik wil graag dat er in Tilburg gewoon op zaterdag en zondag gevoetbald wordt, tegen de beste clubs van Nederland."

Volgens Swinkels zal er een kwaliteitsinjectie nodig zijn om volgend jaar competitief te zijn in de eredivisie. "Dat is een heel mooie uitdaging voor de club. Er komt een nieuwe wind met een nieuwe algemeen- en technisch directeur. Als zij een goede basis neerleggen voor een langere periode, denk ik dat het best mogelijk is. Het wordt een interessante en belangrijke periode voor de club."

In het stadion zal de 39-jarige oud-verdediger niet zitten, hij en zijn gezin zijn een paar daagjes weg in Spanje. "Ik zet straks lekker de livestream aan. Onder het zonnetje gaan wij het volgen."

Of heel Gran Canaria het hoort als de promotie binnen is? "Die kans is wel aanwezig, zeker met de twee jongens van mij wordt er wel lekker gejuicht."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl