Aparte 'Catshuissessie' met scholen en politie over bestrijding jodenhaat
Het kabinet is bereid om een sessie te organiseren met Joodse en allerlei andere organisaties om te praten over toenemend antisemitisme in Nederland.
Demissionair minister Yesilgöz van Justitie en Veiligheid steunt het voorstel van de Tweede Kamer om in het Catshuis diverse organisaties uit te nodigen, zoals universiteiten, onderwijskoepels, politie, sportvertegenwoordigers, lokale overheden, socialemediabedrijven, vervoerders, detailhandel en de cultuursector.
Alle partijen behalve Forum voor Democratie steunen een voorstel van de ChristenUnie om zo'n speciale bijeenkomst te organiseren. "Het is onbestaanbaar dat de Joodse gemeenschap in ons land zo existentieel wordt bedreigd", zei CU-leider Bikker in het Kamerdebat over antisemitisme.
Yesilgöz zei dat ze zo'n bijeenkomst "graag wil doen", maar ze tempert de verwachtingen. De Kamer wil dat de organisaties worden aangesproken op hun verantwoordelijkheden en dat er maatregelen worden genomen. De minister vindt het goed dat de overheid en allerlei groepen worden samengebracht. "Maar we moeten niet verwachten dat er simpele en omvangrijke afspraken kunnen worden gemaakt."
Landelijke dag
In het debat uitte de Kamer eensgezind zorgen over het toenemende antisemitisme in Nederland. Het gaat dan bijvoorbeeld om het bekladden van synagoges en het verstoren van culturele optredens, zoals bij Lenny Kuhr gebeurde. Ook veel Kamerleden zijn geschrokken van berichten dat Joodse kinderen niet meer met een keppel op straat of op reis durven. "Onacceptabel", is het breed gedeelde standpunt.
Een voorstel van JA21 om 25 april voortaan te bestempelen als landelijke dag tegen antisemitisme werd in de Kamer gesteund door een ruime meerderheid van PVV, VVD, NSC, BBB, SGP, ChristenUnie en CDA.
Vrijwel de volledige Kamer, behalve het afwezige Forum voor Democratie, wil bovendien dat daders van antisemitisme ook een educatieve straf moeten krijgen, als bijzondere voorwaarde bij een straf die de rechter oplegt. Daarbij kan worden gedacht aan een verplicht bezoek aan het Nationaal Holocaustmuseum. "In theorie kan een rechter dit doen, maar in de praktijk wordt zo'n educatieve maatregel nauwelijks opgelegd", zei initiatiefnemer Mpanzu Bamenga (D66).
Stilte op 4 mei
Eveneens een grote meerderheid was er voor een motie van BBB om op te roepen stil te zijn op 4 mei, en de nationale dodenherdenking niet te gebruiken voor demonstraties of politieke statements. Iedereen is bang voor ongeregeldheden", zei BBB-voorvrouw Caroline van der Plas. "Misbruik 4 en 5 mei niet om je politieke standpunt te verkondigen."
Demissionair minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) zei eerder in het debat dat "waar mogelijk" bij verstoringen snelrecht zal worden ingezet. Ze tekende daarbij aan dat het aan het Openbaar Ministerie is om daarover ter plekke te oordelen.
Verklaring
Het is niet de eerste keer dat de Kamer zorgen uit over het antisemitisme in Nederland. Eind vorige maand stelden dertien van de vijftien fracties een verklaring op om "op te staan" tegen Jodenhaat.
Demissionair premier Rutte zei een paar dagen later dat het in Nederland "echt de verkeerde kant" opgaat. "Ik maak me grote zorgen dat mensen met een Joodse achtergrond op dit moment worden lastiggevallen vanwege die achtergrond en vanwege de situatie in Israël", aldus Rutte.
Minister Yesigöz zei verder in het debat dat het kabinet zoveel mogelijk juridische maatregelen inzet om Jodenhaat in Nederland tegen te gaan.